Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Absolute middelmatigheid

Absolute middelmatigheid

Medewerkerscolumn

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Als Nederlander kennen we dit spreekwoord allemaal. Met onze successen lopen we niet te koop, die houden we voor onszelf en voor onze vrienden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Wie herinnert zich bijvoorbeeld niet Ivo Niehe die ‘een soort van meneer was geworden in het Carré van Parijs’ omdat hij goed Frans sprak. ‘Unaniem een belachelijk groot succes’ was dat. Behoudens dit soort uitwassen gaan wij Nederlanders in de regel vrij bescheiden door het leven. Kies je er toch voor om jezelf publiekelijk op de borst te kloppen, dan kun je rekenen op hoongelach. Boven het maaiveld dient je kop niet uitgestoken te worden, dan gaat hij eraf.

Gek genoeg willen we wel graag overal het beste in zijn. Rutte liet bijvoorbeeld al eens vallen dat we in Europa het beste jongetje van de klas zijn op het gebied van zorg en jeugdwerkloosheid. Op nationaal niveau richten we de pijlen op onze toptalenten. Zo heeft het kabinet een plan van aanpak opgesteld om deze toptalenten op basis- en middelbare school passend onderwijs aan te bieden. En die ambitie gaat ver. Zelfs ’s lands topkleuters wordt inmiddels de ruimte geboden om zo vroeg mogelijk hun ontwikkelingsvoorsprong te ontplooien.

Van onze absolute toppers wordt feitelijk verwacht dat ze muisstil hun talent cultiveren. Dat is namelijk wel zo netjes voor de buurman. Excellent worden mag. Gewoon blijven moet. Een moeilijke missie, want hoe gewoon is excellent zijn eigenlijk? Om er voor te zorgen dat excellent zijn de normaalste zaak van de wereld wordt, kunnen we toptalent misschien beter zoeken in de middenmoot. Laten we met zijn allen middelmatigheid stimuleren. Ik heb het dan natuurlijk wel over extreme middelmatigheid. We richten ons immers op toptalenten. Excelleren door volledig gebrek aan afwijking van het gemiddelde. Calvijn zou trots op ons zijn.

Om Calvijns Excelleren te stimuleren stel ik de oer-Hollandse Extra Medium beurs voor. Deze beurs stelt studenten in staat om absolute middelmatigheid te realiseren. Studenten komen in aanmerking voor deze beurs als zij op het moment van aanvragen: 1) Gemiddeld aantrekkelijk zijn, 2) cijfers halen die ‘er wel mee door kunnen’ en 3) ouders hebben met een modaal inkomen.

Resultaten met betrekking tot toekenning van deze beurs zullen uiteraard niet publiekelijk bekend worden gemaakt. Winnaars van de beurs worden discreet telefonisch op de hoogte gesteld.

Jorrick Beckers, onderzoeker bij O&O

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)