Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Scharrelonderwijs bij UCM

Scharrelonderwijs bij UCM

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

MAASTRICHT. “Er is een verschil tussen niet weten wat je wilt studeren, of eigenlijk alles even leuk vinden”, aldus Teun Dekker, interim dean van University College Maastricht. “Wij zijn hier op zoek naar dat tweede soort student.” Tijdens een interview over het UCM en zijn studenten vertelt hij er meer over.

Er is veel persoonlijk contact op het University College. “Hier ben je geen nummer, we zijn geen fabriek.” Dat in tegenstelling tot veel andere bacheloropleidingen, vindt Dekker. “Veel bachelors zijn plofkipopleidingen, je moet zo snel mogelijk en met zo min mogelijk voer de beste resultaten behalen. UCM is meer scharrelonderwijs. We laten je vrij in wat jij wilt bereiken.” Studenten worden ook niet zomaar aangenomen bij University College. Ze zoeken mensen met interesse, een verhaal, een mening. Door de persoonlijke begeleiding en de strenge selectie (van de duizend aanmeldingen worden er tweehonderd aangenomen) haalt 85 procent zijn opleiding dan ook binnen vier jaar.

Onder Maastrichtse studenten heerst het idee dat er alleen maar hippies rondlopen op het University College. Maar is dat wel zo? “Nee hoor”, zegt Dekker, “hippie is sowieso een relatief begrip. Het UCM is niet cool. Hier zitten mensen die het leuk vinden om te studeren, die gepassioneerd zijn en enthousiast. Mensen die graag nieuwe dingen leren. Dat is niet cool.” Het zijn mensen die gek genoeg zijn om te denken dat zij de wereld kunnen veranderen, en dat maakt het juist zo leuk, vertelt Dekker.

Over alles is nagedacht in het voormalige kerkgebouw aan de Zwingelput in Maastricht. De faculteit is zo ingedeeld dat je elkaar bijna altijd tegenkomt in de common room, een soort grote huiskamer. Studeren doe je namelijk niet alleen. In de collegezaal zijn nog oude glas-in-loodramen. “We hebben de indeling wel omgedraaid, zodat de docent niet op de plek staat waar vroeger de priester stond. Een priester zegt namelijk wat jij moet denken, en dat willen we juist niet. We willen dat je zelf nadenkt.”

“Op het University College moet je hard werken. Nou ja, je moet er veel energie in steken. Dat zijn twee verschillende dingen.” Multiplechoicevragen hebben ze hier niet. Leg jij ons maar uit, hoe jij over iets denkt. De les eindigt niet op het moment dat de studenten de collegezaal verlaten. In de common room wordt nog gediscussieerd over het college en vaak blijven studenten er nog even hangen. Er hangt een ontspannen sfeertje en dat is ook precies de bedoeling.

Sophie Martens

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)