Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zwanger: tussen ziek en gezond

Zwanger: tussen ziek en gezond

UM benoemt hoogleraar transmurale zorg

Zwangerschap wordt over het algemeen gezien als een gezonde conditie. Misleidend, vindt hoogleraar Marc Spaanderman, die vorige week vrijdag zijn oratie uitsprak. Het is eerder een “last die tot problemen kan leiden”. Hij gunt iedere vrouw haar roze wolk maar in werkelijkheid drijven er een hoop regenwolken over.

Wie zwanger is loopt vier keer zoveel risico om te sterven dan iemand die niet zwanger is. Wereldwijd welteverstaan. Het probleem is zo nijpend dat de VN er afspraken over heeft gemaakt in de millenniumdoelen. Uiteraard is het in Nederland veiliger om te bevallen dan in Nepal, waar de kans op een fatale afloop 20 maal zo groot is.  Maar ook in ons land voert het volgens Spaanderman te ver om een zwangere vrouw als een boegbeeld van gezondheid te beschouwen. Daarvoor zijn de risico’s veel te groot.

Eén op de vijf zwangerschappen wordt bemoeilijkt  door een zogeheten placenta-syndroom, een verzamelnaam voor onder meer zwangerschapsvergiftiging, groeibeperking en vruchtdood. Er is een samenhang tussen vroeggeboorte en het posttraumatische stresssyndroom dan wel depressie. Ook blijkt na zwangerschapsvergiftiging de kans op een beroerte groter en klagen veel vrouwen over een slechter geheugen. Sommige onderzoekers hebben ook afwijkingen in de hersenen gevonden, al is nog niet duidelijk of die iets te maken hebben met de geheugenklachten. Ook als het gaat om procesverwerking en ‘multitasken’ blijken de hersenen te haperen, ook na een probleemloze zwangerschap.

Kunnen we dit voorkomen? Ja, zegt Spaanderman. Maar dan moeten we wel anders tegen de zwangerschap gaan aankijken. Hij wil zwangere vrouwen niet benaderen als patiënten maar evenmin als cliënten, zoals verloskundigen doen. Het zit er tussenin. De zwangerschap is in ieder geval geen ‘übergezonde’ toestand maar wat hem betreft “een last die tot problemen kan leiden”. Nodig zijn soms preventieve maatregelen of om in de meteorologische metafoor te blijven: een weersverwachting maken die de kans op roze dan wel donkere wolken beschrijft. Nu komen hulpverleners pas in actie als er complicaties zijn, waarom geen risico-inschatting vooraf?

Ter illustratie, zwangerschapsvergiftiging. De risicofactoren voor preeclampsie, zoals het in vaktaal heet, zijn dezelfde als die voor hart- en vaatziekten. Factoren als hoge bloeddruk, een problematische suikerstofwisseling en obesitas zijn makkelijk in kaart te brengen.

Een preventieve maatregel van geheel andere orde vloeit voort uit de organisatie van de regionale verloskundige zorg, aldus Spaanderman, die gespecialiseerd is in transmurale verloskunde. De zorg voor moeder en kind is het meest gediend bij een hechte samenwerking tussen ziekenhuizen, verloskundigenpraktijken, kraamcentra, patiëntenorganisaties en de jeugdgezondheidszorg. De nieuwe hoogleraar wil die samenwerking bevorderen.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)