Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

‘Arabische Nobelprijs’ voor genetici

‘Arabische Nobelprijs’ voor genetici ‘Arabische Nobelprijs’ voor genetici

Photographer:Fotograaf: archief Radboud UMC

MAASTRICHT. De hoogleraren Han Brunner en Joris Veltman hebben de King Faisal Prijs gewonnen in de categorie geneeskunde, door sommigen de ‘Arabische Nobelprijs’ genoemd. In maart zullen de onderzoekers, die een leidende rol spelen in de klinische genetica, naar Saoedi-Arabië reizen om de prijs in ontvangst te nemen van de koning.

In 1979 werd de King Faisal Prijs voor de eerste keer uitgereikt. Tijdens de ceremonie, vorig jaar in Riyad, maakte de organisatie bekend dat 26 gelauwerden later ook de Nobelprijs in ontvangst hebben genomen. Geneeskunde is een van de vijf categorieën, naast Science, Service to Islam, Islamitische studies en Arabische Taal en Literatuur.
Han Brunner (1956, Rotterdam) en Joris Veltman (1971, Heerlen) zijn de eerste Nederlanders die de prijs – in totaal 200 duizend dollar – in ontvangst nemen. De onderzoekers zijn verbonden aan de universiteiten van Maastricht en Nijmegen en worden geprezen vanwege hun “klinische toepassing van de next generation genetica”.  Next generation sequencing zijn technieken om de volledige genetische code van een mens aan te duiden. “We lopen voorop als het gaat om het inzetten van genetische informatie in de gezondheidszorg”, reageert Veltman. In 2010 publiceerden ze een baanbrekende studie naar oorzaken voor verstandelijke handicaps. Kinderen die geestelijk gehandicapt worden geboren, hebben die afwijkingen vaak niet geërfd van hun ouders. Het gen is bij beide ouders in orde, terwijl er bij het kind sprake is van een mutatie in het DNA.
De onderzoekers zijn trots op hun prijs. Veltman: “Ik zag op de website een indrukwekkende lijst van eerdere winnaars, gerespecteerde onderzoekers, ook op ons eigen vakgebied. Natuurlijk hebben de recente negatieve berichten over Saoedi-Arabië mij ook bezig gehouden. Maar ik heb me, net als Han, ervan vergewist dat het een echte wetenschapsprijs is die door een jury met internationale wetenschappers wordt vergeven.”
Opmerkelijk is ook dat de jury zich kennelijk niet veel gelegen laat liggen aan de opvattingen van het Saoedische regime. Zo vielen er ook joodse onderzoekers in de prijzen. In 2009 werd Ronald Levy, oncoloog aan Stanford University, gelauwerd. In een interview uit die tijd met de Israëlische krant Haaretz sprak Levy zijn verbazing uit, hij had nooit verwacht dat hij zou worden genomineerd, laat staan dat hij zou winnen. Samen met zijn familie (zijn vrouw is Israëlisch en een van zijn dochters is in Israël geboren) werd hij in Saoedi-Arabië gastvrij ontvangen voor de ceremonie. Wel liet de organisatie van de King Faisal prijs een klein deel van Levy’s biografie achterwege op haar website, aldus Levy in Haaretz: de zin over zijn post-doctoraal werk aan het Israëlische Weizmann Instituut. Inmiddels is dit gecorrigeerd en staat het er weer in.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2016-02-19: Henk & Nia Hoedemaker
Geweldig Joris!!
Wij willen je graag feliciteren met deze erkenning voor het werk dat jij en je collega verricht hebben.
Wees er trots op en geniet er ook van in Saoudi-Arabië.
Lieve groet,
Nia en Henk

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)