Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Die stem, man man man

Muziek: Mister and Mississippi

Het heeft even mogen duren, maar hosanna, het is gebeurd: Maastricht heeft weer een volwaardig poppodium. De Muziekgieterij opent haar deuren in de Timmerfabriek, naast papierfabriek Sappi bij de Noorderbrug. Ik maak me geen zorgen dat er kwaliteit wordt geprogrammeerd, dat de bartarieven vriendelijk blijven, dat het personeel (grotendeels vrijwilligers) nog steeds gezellig is en dat bands weer tot diep in de nacht aan de toog blijven hangen terwijl directeur Wim Smeets weer iets uit zijn platenkast trekt dat we “echt móeten horen”. Mooie dingen. In de afgelopen maanden zijn er al wat optredens geweest (zoals de Maastrichtse voorronde van Nu of Nooit een maand geleden), maar de officiële opening vindt plaats op 8 en 9 maart.

En hoe: een tweedaags festival met een hele fijne lineup, analoog aan Bruis dat aan het eind van de zomer bij het Maastrichtse politiebureauwordt georganiseerd. Nu dus aan het eind van de winter, Bruis@TheDocks. Een kleine greep: de wervelwind van gitaar en Hammond-orgel van DeWolff, de denderende riffs van Belgische rockers Wallace Vanborne, ska en reggae van Beef, de thuiswedstrijd van stoners Sungrazer, en als headliner altpoptitanen I Am Kloot.

Een van de bands wil ik er wel even uitlichten: Mister and Mississippi met hun buitengewoon bijzondere folk-pop. Vers van de Herman Brood-popacademie, een paar maanden terug gedebuteerd met een dijk van een album, terecht door Giel Beelen en de zijnen tot grote talenten bestempeld. Iemand zei het op de radio wel mooi: ‘muziek waardoor je even stopt met wat je aan het doen bent’. Jezus, inderdaad. Rustige gitaarnoten klinken lang door, een intiem maar wijds geluid, mooie, kwetsbare harmonieën. Je hoort een beetje Florence and the Machine, wat Fleet Foxes (best veel eigenlijk), zelfs een beetje Fleetwood Mac. Die stem van zangeres Maxime Barlag, warm, melancholiek maar hoopvol, man man man, ik ben verliefd.

Zodoende: over iets meer dan een week, bij de Noorderbrug, een enorme verzameling goede artiesten, prettige deuntjes en gezellige mensen. Maar zorg in ieder geval dat je die stem hebt gehoord.

Jeroen Postma

 

Bruis@TheDocks, 8 en 9 maart, (de nieuwe) Muziekgieterij. Dagkaarten € 25,-, passepartouts €45,-

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)