Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Akkoord EU-Turkije rust op drijfzand"

"Akkoord EU-Turkije rust op drijfzand"

Photographer:Fotograaf: Turksemedia.nl

Opinie

Europa verwijt Turkije dat het te weinig doet om de vluchtelingenstroom naar de EU in te dammen, ook na het akkoord dat de Europese Unie met Turkije sloot. Maar dat akkoord had er nooit in deze vorm mogen komen, vindt de Turks-Koerdische juriste Gülcan Sezer.

Sezer (37) studeerde Nederlands recht aan de Universiteit Maastricht en hoopt komende juli een vervolgstudie Turks recht af te ronden om vervolgens stage te lopen bij een advocatenpraktijk in Turkije. Daarna wil ze als mensenrechtenadvocaat aan de slag, in zowel Nederland als Turkije. Ze heeft zich daar als vrijwilliger aangesloten bij de Progressive Lawyers Association, een groep advocaten met verschillende vestigingen in de grote Turkse steden die zich onder meer met de vluchtelingenproblematiek bezighoudt.

“Turkije kan de situatie niet aan. Er zijn daar nu zo’n twee miljoen vluchtelingen, vooral Syriërs, maar ook Irakezen, Iraniërs, Afghanen. Voor een goede opvang ontbreekt de infrastructuur en de menskracht. Veel vluchtelingen verlaten de tentenkampen en verspreiden zich over het land.”

“Het punt is dat Turkije wel de Geneefse Conventie van 1951 heeft ondertekend, maar daarbij een voorbehoud heeft gemaakt. Het land is alleen bereid om asiel te verlenen aan vluchtelingen uit Europa. Anderen krijgen geen asiel, dus geen status en geen toekomstperspectief. Ze mogen niet werken maar dat gebeurt toch. Er ontstaat een illegaal circuit, mensen, veelal Syriërs, worden uitgebuit met veel te lage lonen, er komt kinderarbeid voor. Dat zet kwaad bloed, mensen vinden dat de vluchtelingen hun banen inpikken. En hun huizen. De huren in Istanboel zijn het afgelopen jaar meer dan verdubbeld, niet meer gemiddeld 600 lira maar 1500. De weerstand tegen de vluchtelingen groeit, Turkije is het ook niet gewend, zoveel immigranten. Er zijn veel incidenten, veel racisme, en een nationalistische, zeg maar fascistische groepering als de Grijze Wolven spint er garen bij. Vluchtelingen worden vermoord, in het ziekenhuis niet geholpen; die dingen gebeuren. Bovendien deugt ook de mentaliteit binnen het staatsapparaat niet. Advocaten krijgen vaak geen toegang tot hun cliënten in het opvangcentrum; ze zijn afhankelijk van individuele medewerkers of het lukt of niet.

“Het land is dus op geen enkele manier geëquipeerd om zo veel vluchtelingen op te vangen, terwijl Europa echt niet ‘vol’ is. Hoeveel vluchtelingen zijn er hier, een miljoen? En dan ook nog verdeeld over een aantal landen.

“Ik vind het een onethisch en schandalig akkoord, dat de EU met Turkije heeft gesloten, Europa heeft de gemakkelijkste weg gekozen: Turkije moet ervoor zorgen dat de stroom vluchtelingen via haar grenzen naar Europa stopt en krijgt daar drie miljard per jaar voor. In ruil mogen Turken voortaan zonder visum naar Europa en worden de onderhandelingen voor toetreding tot de EU hervat. Maar dat beleid gaat zeker niet werken. Zolang de Turken alleen Europese asielzoekers erkennen – en die zijn er dus niet – hebben de vluchtelingen daar geen perspectief. De oorlog in Syrië kan nog wel tien jaar duren, tot die tijd kunnen ze niet terug. Moeten ze dan zo lang wachten tot ze verder kunnen met hun leven? Nee, die mensen willen weg en, strengere grensbewaking of niet, ze zullen elk middel benutten. Dat betekent alleen maar meer gevaarlijke acties, meer mensensmokkelaars die ze in gammele bootjes de zee op sturen. Daar is Europa medeverantwoordelijk voor.

“De EU moet er een punt van maken dat Turkije haar voorbehoud bij de Geneefse Conventie opheft. Dat voorbehoud is sowieso in strijd met het Europese Handvest en met het principe van gelijke behandeling. En de EU moet veel meer hulp bieden bij de opvang van vluchtelingen, niet alleen met geld, ook bijvoorbeeld met voorlichting en opleidingen.”

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)