Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“We gebruiken wetenschappers niet als propagandamachine”

“We gebruiken wetenschappers niet als propagandamachine”

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

MAASTRICHT. Maastrichtse professoren zijn onvindbaar in de top tien ‘hoogleraren in het nieuws’. Het zijn de Randstad-profs, en dan hoofdzakelijk met een economische achtergrond, die in 2015 veelvuldig door TrouwNRC en de Volkskrant zijn benaderd. Zo blijkt uit een analyse van het Amsterdamse bureau Buzzcapture. Vooral gevallen van fraude, aanstellingen en prijzen maken kans op een publicatie.

“De bekende Randstadbias”, reageert Fons Elbersen, hoofd marketing en communicatie van de Universiteit Maastricht. “De landelijke media bevinden zich in de Randstad. Ze willen niet twee uur naar het zuiden rijden.”
In totaal heeft Buzzcapture op de websites van tien nieuwsmedia vermeldingen van duizend verschillende hoogleraren van Nederlandse universiteiten gevonden. De meerderheid is maar één keer genoemd. Bovenaan prijkt Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid van de TU Delft.
Vooral de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn sterk vertegenwoordigd. Maastricht zit in de middenmoot. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd – 82 procent van alle genoemde hoogleraren zijn man. Toch is het een vrouw die de lijst van de UM aanvoert: Corine de Ruiter (forensische psychologie). Op twee staat Jos Kleijnen (systematisch literatuuronderzoek in gezondheidszorg) en op drie Matty Weijenberg (moleculaire epidemiologie). Maar waar is prof Mark Post bijvoorbeeld die veelvuldig de kranten haalt met zijn kweekvleeshamburger? “Die zien wij ook heel vaak voorbijkomen, afgelopen jaar vooral in de buitenlandse bladen”, zegt Caroline Roulaux, persvoorlichter van de UM, die samen met haar collega’s dagelijks bijhoudt waar en hoe vaak de Universiteit Maastricht wordt genoemd.
“Corine de Ruiter was vorig jaar veel in de publiciteit.” Zowel positief als negatief. Ze werd in 2015 berispt door het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) omdat ze zich als getuige-deskundige in een rechtszaak uitliet over de geestesgesteldheid van personen die ze nooit had ontmoet.
Roulaux: “Jos Kleijnen heeft een studie over medicinaal gebruik van cannabis gepubliceerd. In een vrij korte periode is hij heel vaak genoemd. Matty Weijenberg werd vaak gebeld voor een reactie op het nieuws (advies van de Wereldgezondheidsorganisatie) over bewerkt vlees en kanker.”
Fons Elbersen: “Maastricht vinden ze vaak te ver weg, behalve als er een echte rel is. Journalisten benaderen hoogleraren uit Amsterdam of Utrecht omdat het dichtbij is, gemakkelijk. En hebben ze diegene al eerder gesproken, dan is de kans groot dat er nog een keer wordt gebeld. Ook zie je de namen van gasten in De Wereld Draait Door opeens overal.” Of die persoon ook daadwerkelijk de beste expert is, is de vraag. “Ik zeg niet dat het altijd met luiheid heeft te maken. Tijdsdruk speelt in de journalistiek ook een rol.”
Wat Elbersen mist in het onderzoek van Buzzcapture is de regionale en internationale exposure. “Regionaal hebben we zeker niet te klagen, met bijvoorbeeld Dagblad De Limburger, L1 televisie en radio.” In internationale bladen is de UM in 2014 bijna 700 keer genoemd, het vaakst in Engeland waar Maastricht actief is op de studentenmarkt. Of de UM het internationaal beter doet dan bijvoorbeeld Wageningen of Amsterdam, weet Roulaux niet. “We hebben geen mediacijfers van andere instellingen.”
Dat wetenschappers in de media verschijnen, wordt toegejuicht, maar niemand wordt gedwongen. Elbersen: “We gebruiken wetenschappers niet als propagandamachine. Daar zijn ze niet voor.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)