Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Veilige romcom

Film: Silver Linings Playbook

Het verhaal: Pat (Bradley Cooper) is zijn baan, huis en vrouw kwijtgeraakt en heeft acht maanden doorgebracht in een psychiatrische instelling. Hij lijdt aan een bipolaire stoornis maar is vastbesloten om zijn leven weer op de rails te krijgen en zijn ex-vrouw voor zich terug te winnen. Bij een etentje ontmoet hij Tiffany (Jennifer Lawrence), een aantrekkelijke jonge weduwe die zelf ook met de nodige psychische sores te kampen heeft. Zij is bereid Pat te helpen met het heroveren van zijn ex, op voorwaarde dat hij haar danspartner zal zijn in een lokale danswedstrijd.

Op zoek naar een goede date movie? Dit is je film, want:

- Jennifer Lawrence werd afgelopen zondag onderscheiden met de Oscar voor beste actrice. De keuze van de Academy valt te respecteren, omdat de nog altijd piepjonge Lawrence de juiste balans tussen kwetsbaar, grofgebekt, sexy en wilskrachtig weet te vinden.

- Pats motto in het leven is ‘excelsior’ (steeds hoger) en hij geloof heilig in het heilzame effect van positief denken. Die boodschap wordt met zoveel energie en humor gebracht, dat zelfs uw recensent (een aartscynische klootzak die een romantische komedie het liefst ziet eindigen met een vechtscheiding) met een opgeruimd gemoed de bioscoopzaal verliet.

Onevenwichtig en ongeloofwaardig, want:

- Behalve die Oscar voor beste actrice, had deze film ook gerust in de categorie ‘meest opzichtige plotmachinaties’ mogen winnen.

- Regisseur David O. Russell blijkt een aanhanger van de Edith Schippers-school, die ervan uitgaat dat psychische ziektes gewoon een kwestie van mentaliteit zijn. Blijf positief denken en dan hoeft zo´n bipolaire stoornis helemaal geen probleem te zijn. We hebben allemaal een steek los nietwaar en een goed gesprek aan de keukentafel doet wonderen. Aargh.

- Wellicht dat de subplot over een American Football-wedstrijd van de Philadelphia Eagles noodzakelijk is om ook het mannelijk geslacht naar de bioscoop te krijgen, maar strontvervelend is het allemaal wel.

Het salomonsoordeel: Russell wist met films als Three Kings en I Heart Huckabees een reputatie op te bouwen als regisseur van Hollywoodfilms met een scherp randje. Silver Linings Playbook is de film van een man die niet langer tegenstribbelt: een onderhoudende, maar intens brave mainstream romcom.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière and Pathé

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)