Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vrow Wielemösj is back in town

Vrow Wielemösj is back in town

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Afgelopen donderdag zette Prins Bastiaan den Ierste samen met zijn Tempeleers Vrow Wielemösj op het podium in het studentenservicecentrum. Hiermee is de hospita uit de Platielstraat, het symbool van de studentencarnaval, terug op haar post. De afgelopen twee, drie jaar verbleef ze in het magazijn van de Maastrichtse carnavalsvereniging omdat het jaarlijkse festijn rondom Wielemösj uit de hand was gelopen. Lange tijd overhandigden de Tempeleers de pop aan een van de studentenverenigingen die haar zo goed mogelijk moesten bewaken terwijl andere verenigingen haar probeerden te ontvoeren. Zo belandde ze in de toren van de Sint Jan en in de grotten van de Sint Pietersberg. Aan deze traditie kwam een einde toen studenten inbraken in het Landbouwbelang – daar was ze verstopt -  en er gewonden vielen door brekend glas. “Dat ging echt te ver”, vertelt Paul Joosten, een van de 33 Tempeleers en voorzitter van de pr-commissie. “Uitdagen is goed, inbreken niet.”

Nu is Vrow Wielemösj dus terug (al is de ontvoeringstraditie ten einde) en dat is de eerste stap naar een innigere samenwerking met de Universiteit Maastricht, legt Joosten uit. “We willen het carnavalsfeest levendig houden en ook de jonge mensen erbij betrekken. We hebben met studenten, Pascal Breuls (directeur SSC) en Fons Elbersen (directeur marketing en communicatie) gebrainstormd hoe we de band tussen ons en de UM kunnen versterken. Dat zijn we nu aan het uitwerken.” In 2017 zal dat zijn beslag krijgen. Naast het traditionele studentenbal, denkt Joosten bijvoorbeeld aan “lessen carnavalogie voor studenten”.

Zal dan ook het prinsenschap open gaan staan voor niet-Maastrichtenaren? “Je hoeft hier niet geboren te zijn, je moet wel in Maastricht wonen. Je moet dialect spreken, maar dat kun je leren.” En vrouwen? Maken zij kans om prinses te worden? Joosten is voorzichtig: “Ik sluit dat niet uit, de tijd verandert, ik laat me verrassen. Maar ik ben afhankelijk van de kanselarijraad die ieder jaar de prins kiest.”

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)