Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ontvoerd door buitenaardse wezens

Ontvoerd door buitenaardse wezens

Serie: The X-Files

Kent u ze nog, de FBI-agenten Mulder en Scully? In 2002 is The X-Files van de buis gehaald maar nu keert de serie terug. Het past naadloos binnen de recente trend van revivals; 24 en Heroes zijn al terug, net als Full House, en Prison Break volgt binnenkort.

The X-Files was in de jaren negentig mateloos populair. Op het hoogtepunt keken 27 miljoen Amerikanen naar de avonturen van Fox Mulder (David Duchovny) en zijn broodnuchtere partner Dana Scully (Gillian Anderson). Het begon allemaal met de verdwijning van Mulders zus. Zijn obsessie daarmee bracht hem naar de FBI, waar hij zaken onderzocht die ogenschijnlijk een connectie met het paranormale hadden. Daarin lag de kracht van de serie: de balans tussen het bovennatuurlijke en het logisch verklaarbare. Sommige zaken leken iets te maken te hebben met buitenaardse wezens, maar bleken een goede verklaring te hebben. Anderen juist niet.

Zo ontstond een overkoepelend verhaal dat bedenker Chris Carter over negen seizoenen uitsmeerde. Zelfs na de laatste aflevering in 2002 bleef de obsessie van de makers en fans intact. Dat leidde in 2008 tot een film en nu dus tot een miniserie van zes afleveringen. Drie daarvan staan volgens de Amerikaanse zender Fox op zichzelf en drie haken in op het overkoepelende verhaal. De zender stuurde Observant de eerste aflevering, die een aardig beeld zou geven van de miniserie.

Die begint met internetmiljonair Tad O’Malley (Joel McHale) die contact opneemt met Mulder en Scully. O’Malley wil dat de agenten de zaak van Sveta (Annet Mahendru) onderzoeken, die door buitenaardse wezens is ontvoerd. Maar er lijkt meer aan de hand, Mulder ziet een groot complot. Dat voelt vertrouwd, maar gelukkig heeft Carter het verhaal ook vernieuwd, inclusief drones en het internet. Het verhaal is voor iedereen goed te volgen, maar er zitten een paar dingen in die écht alleen voor de fans te begrijpen zijn, zoals een twist op het einde, over een personage dat dood werd gewaand.

Jim Pedd, alumnus van Fasos en freelance filmjournalist

 

Vanaf 28 januari is The X-Files wekelijks op Fox te zien

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)