Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Eindelijk, de sporthal

Eindelijk, de sporthal

Photographer:Fotograaf: archief Inkom

MAASTRICHT. De kogel is door de kerk, de Universiteit Maastricht gaat haar eigen sporthal bouwen. Hij komt min of meer op de plaats waar nu de tijdelijke sporthal is ingericht, het oude drukkerijgebouw wordt afgebroken. De hal zou in begin 2016 in gebruik kunnen worden genomen. De eerste fase van oplevering staat gepland voor september 2015.

Feitelijk was het nieuws intern binnen de UM al langer bekend, in het najaar van vorig jaar reeds. Maar omdat het dossier verknoopt is met zowel de gemeente Maastricht als woningstichting Servatius is gekozen voor een gezamenlijke bekendmaking, vandaag, donderdag 28 februari. Die verknoping verklaart ook een groot deel van de vertraging in dit dossier. Vooral gemeente en Servatius hebben het conflict over de financiële afhandeling van het Calatravaproject lang weten te rekken. De Calatravacampus, genoemd naar de beroemde Spaanse architect die een opvallend ontwerp tekende voor een universitair wooncomplex in Randwijck inclusief sporthal, werd in 2009 afgeblazen terwijl de funderingen al in de grond lagen. Opdrachtgever Servatius bleek zijn hand te hebben overspeeld en bleef met een miljoenenstrop zitten. Gemeente en UM hadden geen beschikking meer over een sporthal voor respectievelijk de basisscholen in de omgeving en studenten en medewerkers, want de oude sporthal Randwijck was in de aanloop van dit alles al afgebroken. Over en weer wenste men financiële compensaties en - liefst snel -, een alternatief plan voor een sporthal.

Die komt er nu, met geld dat de gemeente van Servatius krijgt - 3,5 miljoen - en rechtstreeks doorsluist naar de UM, die eigenaar wordt, niet huurder zoals ooit de bedoeling was. De UM zal zelf ongeveer vijf miljoen (inclusief exploitatiekosten) moeten opbrengen. Het college van bestuur haalt die deels uit centrale reserves, deels moeten de faculteiten en diensten ervoor opdraaien. “Op jaarbasis valt dat mee”, zegt collegelid André Postema. De kwaliteit van de hal wordt vergelijkbaar met die door Calatrava zou zijn gebouwd, volgens Postema zelfs beter want functioneler. Hij spreekt van “een prachtig sportcentrum”.

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)