Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Op ontdekkingsreis door de hersenen

Op ontdekkingsreis door de hersenen

Photographer:Fotograaf: archief Yasin Temel

35 jaar

Yasin Temel

Hoogleraar neurochirurgie, per 1 februari 2012, voltijds

Yasin Temel is met zijn 35 jaar de jongste (bijzonder) hoogleraar aan de UM. Hoe heeft hij dat geflikt, vragen veel mensen hem. Nou? “In ieder geval niet door de deur van de decaan plat te lopen of zoiets, helemaal niet. Het verliep allemaal heel natuurlijk. Ik deed onderzoek, publiceerde en haalde subsidie binnen. En we hadden succes, we ontvingen 3,2 miljoen in de afgelopen tien jaar.”

Ook is hij zeer toegewijd aan het vakgebied, zegt de van oorsprong Turkse Temel. “Ik heb alles in Maastricht gedaan: studeren, promoveren, specialiseren. Tijdens een college over het brein, in het tweede studiejaar, wist ik het: dit wil ik. Vanwege het mystieke, het onbekende, de studie van de hersenen als een ontdekkingsreis. Maastricht heeft het grote voordeel dat patiëntenzorg en onderzoek makkelijk te combineren zijn. Bovendien is er veel oog voor talent. Vroeger speelde ik gitaar en zaalvoetbal, nu is wetenschap mijn hobby. Ik kan nog steeds dolgelukkig zijn met een nieuwe publicatie. Mijn kracht is ook dat ik veel positieve energie heb, ik kan anderen motiveren.”

De buitenwereld kijkt sinds zijn benoeming anders tegen hem aan. “Patiënten en collega’s in het land hebben meer respect voor mijn werk. Ook opent het sommige deuren, van subsidiegevers bijvoorbeeld, die per se een hoogleraar zoeken als lid van een commissie. Zelf vind ik het belangrijk dat ik nu mijn eigen promovendi kan begeleiden.”

Nadelen zijn er ook. “Zeker weten. De managementtaken. Dat neemt een derde van mijn tijd in beslag, tijd die ik niet kan besteden aan onderzoek of aan patiënten. Het zijn dingen waarvoor ik niet ben opgeleid, maar goed, ze horen erbij. Ik probeer ze te minimaliseren.”

Valt er nog iets te wensen? “Aanvankelijk zei ik tegen mijn afdelingshoofd: moeten we de benoeming niet een paar jaar uitstellen? Ik voelde me te jong om de kar te trekken, maar hij vond het moment juist. Waar ik nog naar verlang: een nieuwe behandeling ontwerpen voor de ziekte van Parkinson en Huntington. Respectievelijk via een verfijning van de techniek van diepe hersenstimulatie en via gentherapie. Dat onderzoek loopt al. Of ik ambitieus ben? Jazeker.”

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)