Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hoogleraarschap als “kwaliteitsstempel”

Hoogleraarschap als “kwaliteitsstempel”

Photographer:Fotograaf: archief Bas ter Weel

38 jaar
Bas ter Weel
Hoogleraar sociale economie en arbeidsmarktbeleid, sinds 1 september 2011- 0,2 fte
Hoofd van de sector Arbeid en Onderwijs, Centraal Planbureau (CPB)

“Topsport”, zo noemt Bas ter Weel, geboren in Wierden in Overijssel, zijn duobaan. “Ik heb bij het Centraal Planbureau (CPB) een contract van 36 uur, maar mijn vrouw zegt wel eens gekscherend dat ze de cijfers hebben omgedraaid: 63 in plaats van 36.” En dan nog die ene dag hoogleraarschap. “Het is een hele klus. Ik geef onderwijs, lezingen, ben coördinator van een vak, begeleid vier aio’s...”

Wie in de wetenschap de top wil bereiken, moet volgens Ter Weel zorgen dat hij de juiste mensen tegenkomt, zoals fanatieke medestudenten of docenten. Bouw een netwerk op, luidt zijn advies. “En het helpt om al als student veel meer te doen dan alleen de literatuur te lezen of je voor te bereiden op de onderwijsbijeenkomsten. Ik heb veel gehad aan mijn promotor Luc Soete. Hij stimuleerde mij wetenschappelijk te denken en verder te kijken dan dat ene thema. Ik ben bovendien erg gedreven en dat maakt waar ik nu sta.”
In Maastricht begon zijn carrière: hij studeerde er economie, promoveerde bij Luc Soete, de huidige rector, en was er postdoc. En toen ging hij naar Amsterdam, naar de Autoriteit Financiële Markten. “Minder wetenschappelijk, maar ik wilde breder kijken. Het is ook goed voor je cv, zo’n praktijkervaring.” Met de volgende stap, het CPB, ging hij terug naar de vertrouwde wetenschap, gecombineerd met beleid. “Dit alles heeft ertoe geleid dat er een leerstoel is gecreëerd aan de UM.” Sociale economie, arbeidsmarkt en onderwijs hebben zijn aandacht. Zo sprak hij in zijn oratie over een leerplicht voor kinderen van vier jaar en pleitte hij voor voorschoolse educatie. Eerder onderzocht hij bijvoorbeeld of ondernemingen verbeteren als de manager wordt vervangen. Om daar achter te komen, analyseerde hij de prestaties van voetbalclubs – na het ontslaan van een trainer - uit de eredivisie in Nederland in de periode 1986-2004.

Zijn hoogleraarschap werkt in Den Haag als een “kwaliteitsstempel. Het maakt een enorm verschil. Politici en beleidsmakers kijken anders tegen je aan.” Hard werken, ja, dat is het zeker. “en je moet er privé wel wat voor opgeven. Als ik terugkijk naar mijn jaren als aio, denk ik: ‘Wat had ik toen een vrije tijd’.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)