Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nieuwe Tefaf-hoogleraar: Carl Figdor

Nieuwe Tefaf-hoogleraar: Carl Figdor

MAASTRICHT. De Nijmeegse immunoloog Carl Figdor zal de Tefaf-leerstoel 2016 bekleden. Deze jaarlijks wisselende leerstoel voor kankeronderzoek, gesponsord door de kunstbeurs Tefaf, valt onder het Maastrichtse onderzoeksinstituut GROW. 

Figdor (1953, Den Bosch) is een van de leading men op het gebied van immuuntherapie. Hoe kun je afweercellen gebruiken in de strijd tegen kanker? Zijn aandacht ging daarbij uit naar de zogeheten dendritische cel, die indringers als virussen en bacteriën vroeg opmerkt en het immuunsysteem alarmeert.

Of zoals Figdor het ooit tegen het Nijmeegse universiteisblad Vox verwoordde: "‘De dendritische regisseren de afweer. Ze signaleren wat er niet thuishoort in het lichaam, nemen een kenmerkend hapje van die indringers en geven dat opsporingsbericht door aan de vechtersbazen van het afweersysteem: de killer-T-cellen."

Voor zijn onderzoek ontving hij in 2006 een Spinozapremie.

Figdor - die immunologie combineert met celbiologie, oncologie en biofysica - promoveerde in 1982 op een onderzoek aan het Nederlands Kanker Instituut, waar hij tot 1994 werkte. In 1994 volgde zijn benoeming tot hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Zijn inaugurele rede aan de UM heet Making of the immune system: a glimpse into the future. Gedurende het academische jaar zal hij meerdere master classes voor studenten en onderzoekers verzorgen.

De inauguratie is op 17 maart in de aula MBB

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)