Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Marjon Castelijns: “Broodje Pierre in de Preuverij, dat was mijn favoriet"

Marjon Castelijns: “Broodje Pierre in de Preuverij, dat was mijn favoriet" Marjon Castelijns: “Broodje Pierre in de Preuverij, dat was mijn favoriet"

Photographer:Fotograaf: Eigen foto Marjon Castelijns/ illustratie Janneke Swinkels

40 jaar in 2016

Dit academisch jaar wordt de Universiteit Maastricht veertig. In deze serie vertellen oud-studenten – die net als de universiteit het levenslicht zagen in 1976 – hoe ze in Maastricht terecht kwamen en welke herinneringen ze hebben aan docenten, de faculteit en hun studentenleven. Vandaag: Marjon Castelijns.

Studie: International Business was toentertijd een van de weinige internationale Engelstalige studies in Nederland. Dat sprak me aan. Ook de stad trok me, ik kwam uit Eindhoven. Ik was in een paar andere steden gaan kijken en ik vond het prettig dat het hier wat kleinschaliger was. Ook het studentenleven; niet van die supergrote verenigingen. In Maastricht leefden de studenten in de stad zelf, niet alleen in een sociëteit. Het pgo heeft me veel gebracht; de manier waarop je leerde verbanden te leggen tussen verschillende theorieën, de discussies en het samenwerken in de groep, het kwam allemaal van pas toen ik ging werken. In Maastricht heb ik geleerd praktisch, logisch en kritisch te denken, dat blijft je je hele leven bij.

Docent: Namen ben ik vergeten. Vanwege het pgo had je iedere keer een andere tutor die de groep begeleidde, maar niet als expert doceerde. Zo waren de medestudenten even belangrijk als de docent of tutor. Met een aantal studiegenoten heb ik nog contact, maar niet heel vaak. Nu ik in Oeganda woon en werk, ben ik er een beetje uit.

Anekdote: Wat me altijd is bijgebleven is dat onze scriptiebegeleiding ook in een groep plaatsvond, in plaats van door één begeleider. Aan het eind gaven alle studenten in de groep ook een punt, dat meewoog in het eindresultaat.

Plaats: De Preuverij, daar waren we zo veel. Het was het stamcafé van mijn dispuut Pandora. Er was altijd iemand die je kende. We vormden een soort familie, samen met het personeel. Aan de bar zat altijd een oude alcoholist in witte kleren. Er was een broodje naar hem vernoemd; Broodje Pierre. Dat was mijn favoriet.

-> Marjon Castelijns, geboren op 22 januari 1976 in Eindhoven, studeerde van 1994 tot 1999 International Business aan de School of Business and Economics. Na haar studie werkte ze eerst als junior consultant en daarna als consultant bij KPMG. Vervolgens ging ze aan de slag voor het Amerikaanse Avery Dennison, eerst in Leiden en later in Barcelona. Castelijns maakte in 2009 de overstap naar Unicef, wat haar naar Oeganda bracht, waarna ze voor International Procement Agency Africa werkte. Sinds twee jaar heeft ze haar eigen consulting bureau Equate en werkt voor bedrijven en ontwikkelingsorganisaties in verschillende Afrikaanse landen. Castelijns woont in Kampala met dochter Ella van vijf maanden.

 

Het Alumni Office van de Universiteit Maastricht staat Observant bij in de zoektocht naar veertigjarigen. Dit bureau, gevestigd in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, onderhoudt contacten met alumni, organiseert lezingen in binnen- en buitenland, workshops en borrels. De UM Star Lectures, gegeven door hoogleraren uit Maastricht, vormen de vaste kern van de evenementen. In januari vond de eerste editie van de UM Star Lectures plaats: twaalf professoren startten simultaan in twaalf steden (Nederland, België, Duitsland en Groot- Brittannië) een lezing.
Het alumnibureau krijgt bij de organisatie van evenementen hulp van vrijwillige alumni-comités. Denise Villerius, alumni officer: “Goede relaties beginnen met contact onderhouden; daarom vragen we onze alumni ons op de hoogte te houden van waar zij wonen en waar ze werken.”

www.maastrichtuniversity.nl/alumni

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)