Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vertraging International Students Club

Vertraging International Students Club

Photographer:Fotograaf: Dutch Culture Night ESN

MAASTRICHT. Niet in 2017, maar pas in 2019 zal de International Students Club in de Timmerfabriek kunnen trekken. Voornaamste reden is de vertraging van de verbouwing. Bovendien blijkt het International Student Network, primaire exploitant van de club, nog niet rijp voor de gigantische taak die hen te wachten staat.

Een jaar geleden tekenden de Universiteit Maastricht en de gemeente een intentieovereenkomst: er komt in 2017 een International Students Club in de Timmerfabriek. Na jarenlange discussies was er eindelijk een geschikte locatie gevonden in het Sphinxkwartier, ‘de culturele hotspot’ van Maastricht. Maar het zal nog zeker drie jaar duren voordat er een lintje kan worden doorgeknipt, zo blijkt uit een nota van het college van bestuur die is aangeboden aan de universiteitsraad.
De Muziekgieterij staat haar ruimte af, maar zal eerst zelf moeten verhuizen naar de andere kant van het gebouw en gaan uitbreiden op de hoek van de Boschstraat. Aan die klussen is nog niet begonnen. En er speelt meer, want in december had er al een overeenkomst moeten liggen tussen de Universiteit Maastricht en de gemeente over financiële en juridische zaken. De onenigheid ging over een eventueel faillissement van de club (ondergebracht in een stichting). “De gemeente wilde dat de UM het volledige financiële risico zou dragen van een faillissement. Daarvan heeft de UM gezegd: ‘Dat doen we niet, ook de gemeente moet risico dragen’”, zegt Maurice Evers, hoofd Student & Staff housing van de UM, programmaleider Student en Stad en betrokken bij de plannen van de club. “Het is nu opgelost.” De nieuwe deadline voor de overeenkomst is april.
De gemeente verhuurt de ruimte in de Timmerfabriek rechtstreeks aan exploitant International Student Network (ISN), de Maastrichtse afdeling van ESN, de grootste studentenorganisatie in Europa die zich vooral inzet voor uitwisselingstudenten, maar in Maastricht de taak heeft om alle internationale studenten aan zich te binden. Volgens Evers heeft ISN zowel van de UM als van de gemeente 500 duizend euro ontvangen om te investeren in de verbouwing, inrichting, marketing, et cetera. “Voor ISN geldt eenzelfde soort financiële constructie als voor de andere studentenverenigingen”, zegt Evers.
ISN zal verantwoordelijk zijn voor het draaiende houden van de studentenclub; de huur zal moeten worden betaald uit eigen opbrengsten.
Toch zal het zevenkoppige bestuur en zijn commissies zich flink moeten bewijzen de komende maanden. “In 2016 moeten ze bewijzen dat ze de uitdaging aan kunnen om een club te runnen”, staat er in de nota. In juni vindt de evaluatie plaats. Evers: “ISN staat voor een enorme taak terwijl ze relatief klein zijn en weinig ervaring hebben op het gebied van programmering, laat staan in het runnen van een onderneming. Het gaat met horten en stoten”, zegt Evers. Ook Wim Smeets, directeur van de Muziekgieterij, wijst op de kennis en kunde die dit van een vereniging vraagt: “Hoe bereik je je publiek, hoe zorg je dat het ongoing blijft, hoe plan je vooruit. Nee, dat zit er nu nog niet in.” In september startte ISN met een reeks Social Mondays in de zaal van de Muziekgieterij. Evers: “In het begin liepen ze redelijk goed, maar het zakte in. Een gebrek aan promotie en continuïteit. Bovendien was er wat wrijving met de Muziekgieterij omdat het onder hun vergunning plaatsvindt, wat betekent dat ISN zich netjes aan hun regels moet houden. Als je feesten wil organiseren of bands wil programmeren die studenten leuk vinden, maar niet bepaald ‘cultuur’ zijn of passen in de visie van de Muziekgieterij, dan heb je een probleem.” De Social Mondays zijn deze maand opnieuw gestart.
“Een studentenorganisatie een club laten leiden is een uitdaging”, eindigt de nota. De universiteit ontfermt zich niet voor niets over de vereniging. Het studentenservicecentrum heeft een persoon aangesteld voor (mede) programmering en netwerken. Ook zijn er teams voor ondersteuning op het terrein van bijvoorbeeld financiën, juridische kwesties en de inrichting van het gebouw.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)