Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geslaagd voor de ‘six laugh test’

Geslaagd voor de ‘six laugh test’

Film: Hail, Caesar!

Het verhaal: Hollywood, begin jaren vijftig. Eddie Mannix (Josh Brolin) werkt als ‘fixer’ voor Capitol Pictures. Zijn taak: schandaaltjes van door de studio gecontracteerde filmsterren verborgen houden voor de roddelpers. De gewiekste Mannix krijgt het zwaar voor de kiezen als steracteur Baird Whitlock (George Clooney) – die net aan een peperduur Bijbelepos is begonnen – ontvoerd wordt. Andere problemen dienen zich aan als westernheld Hobie Doyle (Alden Ehrenreich) noodgedwongen in een deftig kostuumdrama moet aantreden, maar zijn acteertalent geen gelijke tred met zijn lassovaardigheden blijkt te houden. En dan is de ongetrouwde filmster DeeAnna (Scarlett Johansson) ook nog eens zwanger.

Veni, vidi, vici, want:

- Met Hail, Caesar! brengen de gebroeders Coen een verrukkelijke hommage aan (en persiflage van) het Hollywood van de jaren vijftig. De ontvoeringszaak blijkt niet meer dan een flinterdun excuus om een kijkje achter de schermen van de filmindustrie te nemen en alle populaire filmgenres van destijds de revue te laten passeren. Scarlett Johansson als vuilbekkende zeemeermin in een waterballet is zonder meer fantastisch (waarom worden er trouwens geen waterballetfilms meer gemaakt?), maar het absolute hoogtepunt van de film arriveert als Channing Tatum in een matrozenpak een homo-erotisch tapdansnummer opvoert. Die scènes zijn extra leuk als je je Hollywoodklassiekers kent, maar ook als je geen flauw benul hebt wie Preston Sturges, Busby Berkeley en Gene Kelly zijn, is het volop genieten geblazen.

- Strikt genomen is Hail, Caesar! niet meer dan spielerei, maar je kunt er wel veel van leren. Bijvoorbeeld hoe je met behulp van een sliert spaghetti indruk kunt maken op je date.

Hier zien we toch weinig heil in, want:

- De Coens hebben in hun lange carrière altijd al ‘serieuze’ films afgewisseld met films voor het grote publiek. Feit is dat de eerste categorie met films als No country for old men, Barton Fink en A serious man simpelweg veel betere films heeft opgeleverd dan de tweede categorie waartoe het rommelige Hail, Caesar! gerekend mag worden.

- “This is not ‘Nam. This is bowling. There are rules.” Het is slechts één van mijn favoriete citaten uit The big Lebowski. Wie verlegen zit om nieuwe oneliners komt met Hail, Caesar! van een koude kermis thuis. De dialogenmachine van de Coens draait dit keer op een iets te laag toerental.

Het salomonsoordeel: In het oeuvre van de Coens is Hail, Caesar! niet meer dan een vedergewicht, maar de film slaagt met vlag en wimpel voor de ‘six laugh test’ van BBC-filmcriticus Mark Kermode. Als je tegen het einde van Hail, Caesar! niet minstens zes keer luid hebt moeten schaterlachen, dan zal de rest van je leven waarschijnlijk ook een deerniswekkende poel van misantropische treurnis worden.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)