Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Hier begon de industrialisatie van Nederland”

“Hier begon de industrialisatie van Nederland”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

UNU-MERIT: de laatste stop van de Faculty Tour

MAASTRICHT. Het was de laatste etappe in de Faculty Tour van het college van bestuur: een bezoek aan het nieuwe pand van onderzoeksinstituut UNU-MERIT aan de Boschstraat, het voormalige hoofdkantoor van de Sphinx-fabrieken. Op de foto zijn onder meer de directeur van UNU-MERIT te herkennen, Bart Verspagen, en twee leden van het college van bestuur, Luc Soete en Nick Bos. Daarnaast nog de FHS-decaan Franz Palm en Esther de Bont, de kunstenares die in opdracht van de nieuwe bewoners een muurschildering heeft vervaardigd. Verspagen: “De schildering combineert een aantal thema's uit ons werk met de geschiedenis van het Boschstraatkwartier.”

Carrièrebeleid

De Faculty Tour is, zegt collegevoorzitter Martin Paul, opgezet “om mensen te ontmoeten die wij normaal niet tegenkomen. We hebben aan de faculteiten overgelaten wie er naar zo’n bijeenkomst kwam. De ene faculteit stuurde wetenschappers die veni-, vidi-, vicibeurzen hadden gekregen, bij andere waren er ook studenten aanwezig. Wat mij betreft gaan we dit voortaan jaarlijks doen.”

De gespreksonderwerpen varieerden: bij UNU-MERIT - een gezamenlijk instituut van de UM en United Nations University – ging het over carrièrebeleid, de relatie met de gemeente, en zichtbaarheid binnen de UM.

Senegal

‘Boschstraat 24’ is in de jaren vijftig gebouwd als het hoofdkantoor van De Sphinx. Deze aardewerkfabriek werd in 1836 opgericht door de Maastrichtse industrieel en politicus Petrus Regout. Schuin tegenover de ingang van UNU-MERIT staat nog een standbeeld van de man.

Directeur Bart Verspagen is zeer verheugd met het nieuwe onderkomen (sinds september). Niet alleen vanwege de extra vierkante meters - de oude locatie aan het Keizer Karelplein was veel te klein, zeker toen de School of Governance erbij kwam - maar ook om historische redenen.

“In deze wijk is de industrialisatie van Maastricht én van Nederland begonnen. Dat raakt aan wat wij in deze instelling doen. Wij bestuderen het proces van industrialisatie in ontwikkelingslanden. In brede zin, dus we kijken ook naar sociale processen, werkloosheidsuitkeringen, de welvaart. We bestuderen die ontwikkeling maar werken ook samen met beleidsmakers. In een land als Senegal bijvoorbeeld, dat nog steeds grotendeels agrarisch is.”

Antiheld

Verspagen verdiepte zich al als student in het Boschstraatkwartier. Hij schreef een scriptie over de sociale bewegingen tijdens de industrialisatie. “Ik weet nog dat ik op een dag lang voor het standbeeld van Regout heb gestaan. Waarom? Omdat het een van de weinige tastbare herinneringen is aan die historische periode. Niet omdat Regout een held van me is, zeker niet, eerder een antiheld. Hij is de geschiedenis ingegaan als de industrieel die zijn arbeiders stevig uitbuitte.”

Het nieuwe pand wordt in april, tijdens een bijeenkomst van de internationale adviesraad van UNU-MERIT, officieel geopend.

Wammes Bos/Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)