Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Van fietsendief naar cybercrimineel

Van fietsendief naar cybercrimineel

Medewerkerscolumn

Kent u het begrip ‘crime drop’? In studies over ontwikkelingen in criminaliteit en slachtofferschap wordt er over geschreven. Wat is het? Is het eigenlijk wel wat? En hoe zou het komen (als het wat is)?

Even enkele cijfers. Delicten als tasjesroof, huisinbraak, oplichting, kortom ellende waarvan burgers het slachtoffer zijn, daalden in Nederland tussen 2007 en 2014 met circa 30 procent. De geregistreerde criminaliteit en de instroom bij het OM daalden iets minder hard, met ruim 20 procent. Het totale aantal sancties, opgelegd door politie, OM en rechter samen, daalde met 31 procent. Bij minderjarigen is de daling nog groter: 61 procent. Ook in een aantal andere westerse landen is er sprake van zo’n crime drop.

Deze ontwikkeling sluit aan bij de prachtige analyse van de Canadees-Amerikaanse psycholoog Steven Pinker: de ‘better angels of our nature’ zullen langzaam maar zeker de strijd winnen van gewelddadige(n). Pinker keek naar de geweldsontwikkeling over een periode van duizenden jaren. Simpel gezegd: zou na een pittige ‘vergadering’ tienduizend jaar geleden een van de aanwezigen mishandeld en gedood zijn met een pikhouweel-achtig ding, nu is er hooguit wat zweet en getier en stuurt een enkeling later op de avond nog een snierende mail. Maar dat is het wel zo’n beetje.

Goed nieuws dus, maar toch. Ten eerste is er veel meer criminaliteit in de samenleving dan wat politie en justitie ‘aanpakken’: in 2014 registreerde de politie één miljoen misdrijven maar werden er maar 250 duizend opgehelderd. Dat wordt wel eens het handhavingstekort genoemd. Ten tweede wordt gewag gemaakt van een (sterke) toename in cybercriminaliteit: Ddos-aanvallen, phishing, identiteitsfraude, cyber bullying en veel meer. Punt is dat er nog niet gek veel goede data beschikbaar zijn. Sommigen beweren dat een deel van de ‘crime drop’ ingehaald wordt door deze nieuwerwetse vormen: ‘From bike to cyber crime’.

Alhoewel we er dus nog niet helemaal zeker van zijn, lijkt mij de crime drop desondanks reëel. Criminologen hebben er al zo’n vijftien verklaringen voor opgesteld. Variërend van de security hypothese (burgers hebben veel meer geïnvesteerd in beveiliging met kistjes, kastjes, alarmen en hang- en sluitwerk) en het repressievere overheidsbeleid, tot het afsterven van cohorten heroïneverslaafde veelplegers. Anyway, binnenkort weten we weer wat meer want dan komt de 2015-versie van de nationale veiligheidsmonitor uit met ervaringen en percepties van tienduizenden Nederlanders op dit gebied. Het is belangrijk goed te monitoren. Immers, het kan ook zo maar weer omslaan; in de VS is net de discussie begonnen over het Ferguson-effect (genoemd naar het oproer in Ferguson zomer 2014), of te wel het verschijnsel dat politiemensen minder proactief zijn en “thereby emboldening criminals”. Opletten dus!

Frans L. Leeuw, hoogleraar Recht, Openbaar Bestuur en Sociaal-wetenschappelijk Onderzoek en directeur van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC)

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)