Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Halve zool gezocht

Halve zool gezocht

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

In Groningen hebben ze een gastdocent bij de universiteit rondlopen die als ‘versiercoach’ optreedt en die zich een beetje misdraagt, vinden ze daar. De jongeman leert andere jongemannen hoe ze de chickies in no time in bed kunnen krijgen, zonder al te veel consideratie met de gevoeligheden van de dames. “Hoe je haar bezwaren sloopt. Scoor doodeenvoudig dates, nummers en seks”, adverteert hij samen met een collega. Hij geeft zelfs lessen ‘hoe versier je een patiënt’ aan studenten farmacie.

Ik lees dit en ik schrik. En ik schaam me plaatsvervangend. Een zusteruniversiteit die jaren geleden van ons het pgo heeft gejat; hadden daar niet wat normen en waarden meegeleverd kunnen worden? Onze fijnbesnaarde Maastrichtse mores, die nota bene zelfs het billenknijpen tijdens carnaval verbieden? Want dat gebeurt hier dan ook niet hè! Ik althans ben tijdens de vastelaovend nooit in de bips geknepen en  - voordat u begint te roepen dat geen mens in de wereld maar een hand op mijn billen zou willen leggen – ook mevrouw B. niet. Terwijl ik u kan verzekeren dat die bips dus wèl de moeite waard is. En niet alleen de bips. En als er tijdens carnaval al eens wederrechtelijk in een bil wordt geknepen is de dader steevast een Hollandse toerist die al straalbezopen was voor hij de trein in stapte.

Ik vroeg mij dus af: hebben ze daar bij de RUG geen magnifieke rector die een oogje in het zeil houdt? Daar moest ik aan denken omdat in de vorige editie van dit prachtblad stond dat wij hier aan de UM weer op zoek gaan naar een nieuwe. Mijn gedachten bij een rector: dat is een oppermentor, iemand die ons behoedt voor morele afgronden, die ons de veilige weg wijst langs academische Scylla’s en Charibdissen, die ons terechtwijst als we stukjes zonder bronvermelding overschrijven of opdrachtgevers naar de mond praten, die het vrije woord verdedigt en debatten aanzwengelt en hoog te paard de taal der redelijkheid propageert in een wereld die overstroomt van de grote bekken. Ja toch? Nu zit onze huidige rector bij mijn weten nooit op een paard en zwengelde hij in vorige functies meer debat aan dan hij ooit sinds zijn aantreden heeft gedurfd, maar ik kan me niet voorstellen dat hij zoiets als een bezoldigde ‘versiercoach’ zou laten passeren.

Dus waarom zijn Groningse evenknie dan wel? Of was die toevallig een tijdje buurten bij de nieuwe vestiging in China?

Nog even iets over de ‘profielschets’ voor onze nieuwe rector, zoals die is toegestuurd aan onze hoogleraren omdat uit hun kringen de nieuwe leidsman moet opstaan. Die schets heeft de professorale goegemeente danig beledigd, kan ik u vertellen. Eerst drie pagina’s met folderpraat over de UM! Alsof een Maastrichtse professor met moeite beseft waar hij zich elke dag heen sleept. Het erge is, het stukje met de èchte profielschets, dat met de ‘gewenste kwalificaties’, meldt dat men “een intellectueel” zoekt met een “brede belangstelling voor de wetenschap”, iemand die “de positie van de UM regionaal, nationaal en internationaal weet te verstevigen”. Ja, dan is het wel handig dat je weet hoeveel faculteiten er zijn en dat we aardig wat buitenlandse studenten aantrekken, zullen ze bij de raad van toezicht hebben gedacht. Laten we dat er dan ook maar bij zetten, toch? Dat voorkomt misverstanden jongens!

Dus ik vermoed dat de crème de la crème onder onze academische leiders zich al vol weerzin heeft afgewend van de hele procedure en fluks weer aan het werk is gegaan. Als je wordt aangesproken als een halve zool, zullen ze wel een halve zool zoeken, nietwaar?

Albert Bergbroeder

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: