Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hoe meer testosteron, hoe groter de zelfoverschatting

Hoe meer testosteron, hoe groter de zelfoverschatting

Photographer:Fotograaf: Ronald van den Heerik

MAASTRICHT. Mannen met een hoge testosteronspiegel hebben niet alleen de neiging om meer risico’s te nemen, maar ook om zichzelf te overschatten. Dat ontdekte onderzoeker Paul Smeets tijdens een experiment met beheerders van beleggingsfondsen van Robeco.

Een jaar geleden onderwierp Smeets 49 financiële professionals van Robeco op het hoofdkantoor in Rotterdam aan een rekentaak. Ze moesten voor- en achteraf hun prestatie schatten. Bij binnenkomst hadden de onderzoekers speeksel afgenomen om de hormoonspiegel te meten.

Van degenen bij wie de testosteron rijkelijk door de aderen vloeit, blijkt de helft aan zelfoverschatting te lijden. Bij de groep met een laag testosteron is dat één op de zes. De zelfoverschatting is het grootst wanneer veel testosteron gepaard gaat met weinig stress. De onderzoekers hadden ook het stresshormoon cortisol gemeten.

De uitkomsten zijn reden tot bezorgdheid als je bedenkt dat deze proefpersonen beleggingsfondsen ter waarde van 100 miljard euro beheren. De meeste studies naar hormonen en gedrag gebeuren met studenten, zegt Smeets, verbonden aan de School of Business and Economics (SBE). “Zelfoverschatting is ook een valkuil in menige directiekamer. Denk aan de overname-drift van CEO's. De resultaten zijn vaak geen doorslaand succes. Eerder onderzoek liet al zien dat de meeste overnames worden gedaan door CEO's die veel over zichzelf praten."

Onderzoek naar hormonen en gedrag is populair. SBE heeft enkele jaren geleden de opleiding neuroeconomics op poten gezet. Neuroeconomen zoeken naar de biologische basis voor gedrag. Het vakgebied is mede ontstaan door technologische vernieuwingen als fMRI.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)