Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Boete

Boete

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ruwweg de helft van de studenten die in 2015 klaar waren met studeren, kreeg nog een behoorlijke koude douche te verwerken. Omdat ze het studentenreisproduct niet uit eigen beweging hadden stopgezet, worden ze nu geacht een bedrag van 194,- euro per maand af te tikken. Dit komt nog bovenop de vette studieschuld die de meesten van hen al hadden moeten maken om met een diploma (van likmevestje) nog enige kans te maken op een baan – met een beetje pech ver onder het opleidingsniveau. Van een kale kip valt dus toch nog wat te plukken. Eigen schuld dikke bult, hoor ik de babyboomers al zeggen. Dan hadden die lakse studenten maar beter op moeten letten. Maar is het nu echt te veel gevraagd van een overheid die al precies weet wat je ’s avonds zoal eet, wat voor obscure hobby’s je beoefent in het weekend en met wie je allemaal whatsappt, om je studenten-ov dan ook nog even automatisch stop te zetten wanneer je klaar bent met studeren?

Bovendien, tegenover grote bedrijven zijn overheden over het algemeen een stuk coulanter. Internetgigant Google, bijvoorbeeld, het bedrijf dat vorig jaar de naam van zijn holding omdoopte tot Alphabet, is een notoire ontduiker als het om de belastingcentjes gaat. En de Nederlandse overheid helpt ze daar graag bij met een postvakje op de Amsterdamse Zuidas. Maar zonder overheid geen Google. Van de creatieve werknemers die zijn opgeleid op ‘s werelds beste (lees: duurste) universiteiten tot en met de uitvinding van het internet zelf: het is allemaal betaald vanuit nationale schatkisten. Dat het ontduiken van belasting dubieus is, lijkt daarom een ABC-tje. Maar kennelijk, als het om het betalen van belastingen gaat, is het gehele bestuur van Alphabet analfabeet.   

Studenten moeten dus gewoon dokken. Zo kan het dat momenteel meer dan vijftienduizend studenten een schuld hebben van ruim een halve ton. Dat is het equivalent van ruim twintigduizend getapte biertjes, meer dan honderd maanden huur, of vijfentwintighonderd busretourtjes naar London. En voor de ouderen onder ons: dat is, in guldens omgerekend, meer dan een ton. In jullie tijd kon je daar heel behoorlijke huizen voor kopen. Een goede start van de rest van je leven kun je zo’n schuld niet noemen.

Zelf hoop ik de financiële schade van mijn studie zoveel mogelijk te beperken. De datum dat mijn studenten-ov afloopt heb ik daarom maar met permanent marker in mijn agenda gezet.

Arjen van der Heide

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)