Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Roy Hans: “De cultuurshock was groot de eerste weken. Dat dialect!"

Roy Hans: “De cultuurshock was groot de eerste weken. Dat dialect!" Roy Hans: “De cultuurshock was groot de eerste weken. Dat dialect!"

Photographer:Fotograaf: Eigen foto: Roy Hans/ illustratie: Janneke Swinkels

40 jaar in 2016

Dit academisch jaar wordt de Universiteit Maastricht veertig. In deze serie vertellen oud-studenten – die net als de universiteit het levenslicht zagen in 1976 – hoe ze in Maastricht terecht kwamen en welke herinneringen ze hebben aan docenten, de faculteit en hun studentenleven. Vandaag: Roy Hans.

Studie: Maastricht was een behoorlijk eind weg van Zwolle. Maar European Law School, een vrij nieuwe opleiding, sprak me enorm aan. Ik was als scholier al geïnteresseerd in Europa, werkte mee aan een simulatie van het Europees Parlement. In de jaren negentig zag Europa er nog vrij rooskleurig uit. Toch kreeg ik het advies om me breder te oriënteren. Maastricht had van heel Nederland de enige opleiding in Europees recht waar je civiel effect mee kon krijgen – en dus kunt uitwijken naar togaberoepen zoals advocaat.
Maastricht was een kleine stad, overzichtelijk, maar wel vreemd. De cultuurshock was groot de eerste weken. Dat dialect! Wij spreken ook dialect, maar alleen met familie. Het is nooit in me opgekomen om dialect te spreken op school. En dan sta je in Maastricht in de Albert Heijn en vraagt de caissière: ‘Dat is vief viefteg. Moot er ‘n tuut um?’ Ze pakte vervolgens maar wat muntjes uit mijn hand. Ook ontmoette ik veel – oneerbiedig gezegd – treinlimbo’s wier sociaal leven zich afspeelde in hun eigen dorp of stad en niet in Maastricht. Zoiets had ik niet verwacht.

Docent: Ik bewonder Theo van Boven, iemand met een ongelooflijke staat van dienst, oud-directeur van de afdeling Mensenrechten van de Verenigde Naties in Genève, die zich niet te goed voelde voor een onderwijsgroep van tweede- of derdejaars – waarbij sommigen niet eens het huiswerk hadden gemaakt. Hetzelfde geldt voor Cees Flinterman die mij aan een stage hielp bij de VN. Ik ken trouwens niemand die zich ooit hautain heeft gedragen ten opzichte van studenten. Was ook niet in goede aarde gevallen, gezien de kleinschaligheid.

Anekdote: Als studentvoorlichter van de UM ging ik een keer mee naar de jaarlijkse grote studiebeurs in Utrecht. Erg gezellig, we overnachtten daar en mochten op kosten van de universiteit eten. De UM had niet zoveel naamsbekendheid onder scholieren, terwijl ze wel hoog in de lijstjes stond. Iedereen had zoiets van: ‘Nou ja, daar kun je ook iets…’ Om te vervolgen: ‘Het is zo ver weg’. Dan zei ik: ‘Ja, heel ver weg, ik zit minstens vier uur in de trein van Maastricht naar mijn ouders in Overijssel. Maar draai het om: vanuit welke andere stad in Nederland ben je zo snel in Parijs?’ Dan moest je die gezichten zien, zo van: ‘Inderdaad!’

Plaats: Mijn faculteit aan de Zwingelput. Soms zaten we al in de Bouillonstraat, maar de Nieuwenhof was onze plek. Ik heb bij studievereniging ELSA gezeten, onze kamer lag meteen links van de ingang, net voor de metaaldetector van een kleine studiezaal waar wetboeken en de Asser-serie lagen. Die mocht je niet meenemen, hoewel de conciërge – hoe heet hij ook alweer, hij droeg een brilletje – een oogje toekneep als we iets meesmokkelden naar ons kantoor. Dan tilden we die boeken over de metaaldetector heen.

-> Roy Hans, geboren op 23 september 1976 in Zwolle, studeerde van 1995 tot 2000 European Law School, is nu coördinator EU-voorzitterschap/ Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU, woont in Brussel en is ongehuwd.

Het Alumni Office van de Universiteit Maastricht staat Observant bij in de zoektocht naar veertigjarigen. Dit bureau, gevestigd in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, onderhoudt contacten met alumni, organiseert lezingen in binnen- en buitenland, workshops en borrels. De UM Star Lectures, gegeven door hoogleraren uit Maastricht, vormen de vaste kern van de evenementen. In januari vond de eerste editie van de UM Star Lectures plaats: twaalf professoren startten simultaan in twaalf steden (Nederland, België, Duitsland en Groot- Brittannië) een lezing.
Het alumnibureau krijgt bij de organisatie van evenementen hulp van vrijwillige alumni-comités. Denise Villerius, alumni officer: “Goede relaties beginnen met contact onderhouden; daarom vragen we onze alumni ons op de hoogte te houden van waar zij wonen en waar ze werken.”

www.maastrichtuniversity.nl/alumni

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)