Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Wat ik met mijn tweelingzus Sophie heb, heb ik met niemand”

"Wat ik met mijn tweelingzus Sophie heb, heb ik met niemand”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Eva Bakker (23, Nieuw Bergen) / student European Law School en EU Careers ambassador UM/ woont in Maastricht/ relatie met Bas

Leukste tv-serie?  Ally McBeal. Ik was acht, negen jaar toen ik de serie zag. Ally had een mantelpakje aan en dat wilde ik ook. Zij was advocaat, dat wilde ik ook. Nu – ik vind de rechtenstudie superleuk - weet ik dat laatste niet meer zo zeker. Misschien is een baan bij Europese Unie, of… [Ze aarzelt] Het klinkt ambitieus, maar het allerliefste zou ik rechter worden.  Dat vind ik het mooiste beroep. Je kunt mensen echt helpen om een conflict op te lossen. Nee, ik denk niet aan het strafrecht, maar aan het staats- en bestuursrecht. Ik vind de rechterlijke macht in Nederland goed, daar wil ik wel deel van uitmaken. Die van de VS, met zijn gekozen rechters die in mijn ogen niet echt onafhankelijk zijn, is niets voor mij.
Slechtste eigenschap: Als ik ongedisciplineerd zeg, geloven veel mensen mij niet. Ik doe honderd dingen naast mijn studie en dat lukt allemaal. Maar tegelijkertijd kan ik mega lui zijn en alles uitstellen tot het laatste moment. Dat eist zijn tol: ik heb chronische migraine en daarvoor geldt: hoe meer stress, hoe meer migraine.
Mooiste jeugdherinnering? Ik was een jaar of acht toen we met het hele gezin naar Amsterdam gingen: naar Artis, in de rondvaartboot. Ik zie een happy family voor me: blij, opgewekt, vrolijke spanning. Alles ging goed in ons gezin, we waren zorgeloos. Ik zou bijna vergeten dat mijn tweelingzus Sophie die dag mijn tas op een bankje achterliet. Weg. Maar dat deed niets af aan ons geluk.
Wat is het ergste dat er ooit in je leven is gebeurd? Na ‘Amsterdam’ trokken er donkere wolken over ons gezin. Mijn vader werd overspannen, raakte zijn baan kwijt, daarna gebeurde hetzelfde met mijn moeder, en vier jaar geleden hoorden we dat mijn vader kanker had.  Het was een onzekere tijd, opeens was er veel stress, voelde alles onveiliger. Maar als je me vraagt of ik een gelukkige jeugd heb gehad, zeg ik volmondig ja. Het positieve heeft altijd overheerst. Ik kreeg alles wat mijn hartje begeert: ouders die altijd voor je klaar staan, tegen wie je alles kunt vertellen, een heel open gezin met vier kinderen. Mijn moeder zegt altijd: wat er ook is, al heb je bij wijze van spreken iemand vermoord, je bent welkom, we helpen je. Met mijn vader gaat het gelukkig weer goed.
Muurbloempje of haantje de voorste? Haantje. Als ik me op mijn gemak voel, hang ik graag de lolbroek uit. Dan vind ik het leuk om in de belangstelling te staan. Al was ik wel wat zenuwachtig voor dit interview. En ik wil altijd de beste zijn, voor in de rij staan.
Geef mij maar een rugzak. Backpacken is het tegenovergestelde van het dagelijks leven. Niets is geregeld, je weet niet waar je ’s avonds belandt.  Ik ben een half jaar in Australië geweest, en deze zomer ga ik vier weken met mijn backpack naar Zuid-Amerika. [Grinnikend] Bas mag ook mee. In het gewone leven ben ik heel gestructureerd, al komen mijn planningen vaak niet uit, zeker niet als het om de voorbereiding voor tentamens gaat.
Bier of wijn? Wijn. Vind ik lekkerder. Ik heb bier leren drinken bij mijn Koko-dispuut Dårfinkar (Zweeds voor doldwaas). Ik kwam daar terecht via mijn Inkom-mama’s, allebei Kokolid. Ik ben niet van de ontgroeningen. Ik heb nogal een grote bek, en dan pikken ze jou er meteen uit. Koko staat voor gelijkheid en diversiteit. Een eerstejaars is bij ons net zo veel waard als een ouderejaars. Dat past bij mij.
Doe mij maar Zuid-Limburg. Qua mentaliteit kies ik eerder voor Noord-Limburg, waar ik vandaan kom. In Zuid-Limburg zijn ze nog iets chauvinistischer. Ik heb net als mijn ouders – allebei geen Limburgers – het hart op de tong. Dat wordt niet altijd gewaardeerd. En ik spreek geen dialect. Ik vind het onfatsoenlijk als mensen automatisch overgaan in het dialect en niet even vragen of de ander het kan volgen. Je sluit zo bewust of onbewust mensen uit.
De student van tegenwoordig … moet alles kunnen. Je krijgt geen studiefinanciering meer, moet meteen de juiste studie kiezen en nevenactiviteiten zijn belangrijk. Ik ben ambassadeur bij EU Careers, student-assistent bij marketing en communicatie, actief lid van Koko en Dårfinkar, lid van de Jonge Socialisten. Je moet een goed cv hebben om straks aan een goede baan te komen. Tegelijkertijd, of juist daardoor is de druk erg hoog. Dat gaat ten koste van een zorgeloze studententijd.
Grote liefde? Mijn relatie met Bas is nog pril, nu vier maanden, een beetje vroeg om conclusies te trekken. Het is misschien stom om te zeggen, maar ik noem Sophie, mijn tweelingzus. Wij zijn twee handen op een buik. We lijken niet op elkaar, zij is verpleegkundige, werkt graag met haar handen terwijl ik eerder voor een boek kies. Maar wat ik met Sophie heb, heb ik met niemand. Ik voel me heel erg op mijn gemak bij haar, vertrouw haar volledig en kan altijd op haar terugvallen. Mocht ik nooit de liefde van mijn leven vinden, geen steady leven krijgen, dan ga ik een beetje bij Sophie hangen. 
Over tien jaar… ben ik net 33 en hoop ik de baan te hebben die ik graag wil. En een leuke man. Kinderen zijn er dan nog niet. Ik wil eerst carrière maken, daarna zie ik wel.
Nederlander of Europeaan? Europeaan. Ik geloof niet in het vasthouden aan je nationaliteit. Natuurlijk word je als individu gevormd door je cultuur, maar je bent veel meer dan dat. Ik vind dat de EU de toekomst heeft. Er zijn zoveel problemen die we niet op nationaal niveau, vaak niet eens op EU-niveau kunnen oplossen, we zullen moeten samenwerken.
Favoriete plek in Maastricht? Mijn kamer op de Brusselseweg. Ik heb de zolder in een huis met zes andere meiden. Het is een oase van rust van dertig vierkante meter, wel met schuine wanden. Ons huis is een echt vrouwenhuis met een naaktposter van Jan Kooijman aan de keukenmuur. Het is er rommelig, maar wel enigszins netjes. We vertellen elkaar veel, kunnen altijd bij elkaar binnenlopen.

EU Careers aan de UM informeert studenten en pasafgestudeerden over de carrièremogelijkheden bij de EU, ook over banen waarvoor geen ervaring nodig is. Meer weten: ww.facebook.com/EUCareersMaastrichtUniversity

Tags:

CommentsReacties

2016-02-27: Rony Ordelmans
Trots op mijn ( buur) meisje .

Jouw verhaal precies zoals je bent , vanuit de luiers tot nu.

Ga zo door , heel veel liefs , je buurmannetje

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)