Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Er is lef voor nodig om nu student te zijn”

“Er is lef voor nodig om nu student te zijn”

Photographer:Fotograaf: Thinkstock

Kan de student nog student zijn?

Een tweede master, cum laude afstuderen, een jaar bestuurs- of commissiewerk, naar het buitenland, meerdere stages lopen: ooit waren dit extra’s, tekenen dat een student een stapje harder liep dan de rest. Nu is het normaal, bijna een vereiste. Althans, zo voelen veel studenten het. Tel daarbij op het in september ingevoerde leenstelsel, het bindend studieadvies en de druk om binnen drie jaar een bachelor af te ronden. Heeft de huidige student nog wel tijd om zichzelf te ontwikkelen, foute keuzes te maken, volwassen te worden en hé waarom niet: een sociaal leven? Observant vroeg het ze.

Ratrace

 “Ik vind het eigenlijk helemaal niet zo bijzonder om een tweede master te doen. Het is niet meer iets exclusiefs, maar meer een logische stap. Als ik ergens wil solliciteren voor een stageplaats, heeft iedereen drie masters en zes stageplaatsen op zijn cv.” Aan het woord is Marieke Evertzen, masterstudent forensica aan de rechtenfaculteit. Hiervoor deed ze de master opsporingscriminologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Medestudent Alieke Hildebrandt, die daarnaast ook de master Psychology and Law doet, wilt de wetenschap in en voelt ook de druk om goed te presteren. “Ik móet cum laude afstuderen, anders kan ik promoveren wel op mijn buik schrijven.”

Verkeerde keuzes maken is uit den boze. “Een werkgever zou bij het zien van mijn cv kunnen denken dat ik niet weet wat ik wil”, zegt de Duitse Lisa-Marie Beckmann, derdejaars International Business. “Je wilt je studie op tijd afronden, een paar talen hebben geleerd en stage lopen.” Dat laatste deed ze afgelopen zomer. “Niet na mijn eerste jaar, toen was ik uitgeput. Veel Duitsers maken zich druk over een stage, want om toegang te krijgen tot Duitse master wordt vaak minstens vijf maanden ervaring gevraagd. Lastig, omdat je in Maastricht alleen tijdens de zomer een voltijds stage kunt doen.”

Britt Saris, die nu een master Psychology and Law doet en volgend jaar aan de master Mental Health wil beginnen, zegt dat door het harde studeren haar sociale leven erbij inschiet. “Ik kan niet onbezorgd op stap gaan en al helemaal niet meer doordeweeks. Soms vraag ik me af of ik niet beter kan stoppen. Ik hoop van harte dat het straks, als ik op zoek ga naar een baan, allemaal de moeite waard blijkt.”

Uitloop wordt snel gezien als falen. “Als je in je eigen tempo de informatie absorbeert en daar wat langer voor nodig hebt, is het idee al snel dat je iets fout doet”, zegt Hanna Hessemans, tweedejaars UCM-student.

Langstudeerders

Langstudeerders komen nauwelijks nog voor, iets wat ze ook bij de studentenverenigingen merken. “De vereniging vernieuwt steeds sneller”, zegt Bob Meijer, voorzitter van studentenroeivereniging Saurus en zesdejaars rechten. “Toen ik eerstejaars was, hingen er ook achtstejaars aan de bar. Nu gaan mensen in hun derde jaar naar het buitenland, ronden dan hun bachelor af en zijn klaar. Het verenigingslidmaatschap is meer consumeren, dat gaat ten koste van het solidariteitsgevoel.” Hij ziet mensen die volledig gericht zijn op het vullen van hun cv. “Ze kijken naar de eisen van het diplomatenklasje (van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waaruit mensen als Frans Timmermans en Sigrid Kaag zijn voortgekomen, red.) en beschouwen dat als een checklist. Naar buitenland? Check. Stage? Check. Bestuursfunctie? Check. En het liefst in een zo kort mogelijke tijd. Er is een wedloop ontstaan. Ik vraag me af hoe ze denken dat werkgevers naar cv’s kijken. Dat je iets hebt gedaan, betekent niet dat je het goed hebt gedaan. Daar ben je in een gesprek volgens mij zo achter. Je moet alleen iets doen als je het leuk vindt, geloven in je eigen verhaal.”

Sander Oorschot, masterstudent Human Movement Sciences, is het met hem eens. “Ik zie het vooral bij eerste- en tweedejaars. Ze doen minder makkelijk dingen erbij en draaien saaie commissies op de universiteit om het op hun cv te zetten. Ook willen ze geen vertraging oplopen.” Hij heeft van de dingen die hij naast zijn studie deed juist veel geleerd, zegt Oorschot. Hij volgde een minor ondernemerschap, deed een bestuursjaar en was twee jaar lid van de pandcommissie van christelijke studentenvereniging Lux ad Mosam, in de aanloop naar een nieuwe sociëteit. “Dat kostte me zo’n drie dagen per week. Toen we eenmaal een locatie hadden gevonden, was ik er fulltime mee bezig. Ik leerde er meer dan in mijn studie. Er is lef voor nodig om nu student te zijn. Durf een wat gekkere keuze te maken en accepteer dat je een schuld hebt die je later terug betaalt.”

Een van de laatste der Mohikanen is Loek Daemen, nu masterstudent European Studies on Society Science and Technology. Hij deed zes jaar over zijn bachelor cultuurwetenschappen. “Ik heb de tijd genomen om volwassen te worden. Om te wennen aan dingen als het huishouden, een nieuw dagelijks ritme en om te ontdekken waar mijn interesses liggen. Ik heb het afronden van de bachelor bewust uitgesteld om langer over de keuze voor de master na te kunnen denken. Je gaat bepaalde paden blokkeren, als je iets kiest kun je iets anders niet doen. Natuurlijk zit er voor een deel ook puberaal gedrag in. Niet ieder moment was gericht op zelfontplooiing; ik heb ook van het studentenleven genoten.”

Over zijn toekomst maakt hij zich geen zorgen. “Ik heb geen haast om af te studeren. Het ligt ook aan je omgeving. Toen ik eerstejaars was, waren er negendejaars studenten. Als je als achttienjarige ook studenten van 28 ziet, heb je niet het idee dat je heel erg moet opschieten. Ook nu ik de master doe, is het gezelschap gemêleerd, niet alleen 21-jarigen.”

Ook Mark Gieling, die in 2011 aan zijn bachelor psychologie begon en nu zijn scriptie bijna af heeft, maakt zich niet druk. “Ik heb gedaan wat ik leuk vind. Ik heb mensenkennis opgedaan, in tal van commissies gezeten, een netwerk opgebouwd – dat is ook belangrijk, een baan krijg je vaak via via. Je leert met mensen samenwerken en je ergens voor in te zetten. Je leert andere dingen dan wanneer je alleen een studie doet. Ik word wel zenuwachtig als ik me realiseer dat mijn jaargenoten al bijna allemaal weg zijn.”

Kostenplaatje

Het is  niet alleen een goed cv wat studenten drijft om tempo te maken, ook de kosten spelen een rol. “Een bestuursjaar heb ik nooit overwogen, dat zou te duur zijn. Ik wil geen vertraging oplopen, daar ben ik sinds mijn eerste jaar mee bezig geweest”, zegt Cécile Magnée, die vorig jaar hals over kop aan haar researchmaster Economic and Financial Research begon. “Ik had eigenlijk een tussenjaar met stages op de planning staan, maar nu viel ik nog nét binnen de regeling van de prestatiebeurs.” Het scheelt haar ongeveer 6800 euro studieschuld.

Tweedejaars UCM Hanna Hessemans besloot vanwege de kosten om thuis te blijven wonen. “Dan hoef ik niet te werken en heb ik tijd en geld voor hobby’s zoals paardrijden. Dat had ik waarschijnlijk moeten opgeven als ik op mezelf was gaan wonen.” Ook Vera Peute, masterstudent Psychology and Law, is weer thuis gaan wonen nadat ze haar bachelor in Leiden had afgerond. “Toevallig vond ik een leuke master in Maastricht. Dat was mooi meegenomen; nu heb ik weinig reiskosten en betaal ik geen dure kamer. Ik twijfel nog of ik naar het buitenland ga. Dat heb ik tot nu toe niet gedaan vanwege het risico om uit te lopen. Misschien kan dat voordat ik aan een tweede master begin.”

Bewuste keuzes

Of het nu door geldgebrek of druk komt, duidelijk is dat de student van nu bewustere keuzes maakt. Tragos-voorzitter en vierdejaars rechten Laurens Bierens merkte het tijdens de Inkom. “Eerstejaars zijn heel gespitst op informatie. Ze hebben zich van tevoren al beter geïnformeerd – met het algemene verhaal hoef je niet aan te komen, dat weten ze allemaal al – en stellen heel specifieke vragen. Hoeveel kost het pak? Wat geef je per maand uit? Hoeveel tijd kost het om lid te zijn? Of dat angst is? Nee, dat denk ik niet, mensen hebben gewoon meer een plan. Toen ik naar Maastricht kwam, wist ik dat ik ergens lid van wilde worden, maar verder niets. Hetzelfde geldt voor mijn studie: ik wilde mijn bsa halen, verder zag ik het wel. Eerstejaars van nu hebben een visie en doelstellingen. Ze moeten wel, met de druk die de huidige prestatiedwang hen oplegt.”

Maar ook eerdere generaties studenten denken goed na waar ze aan beginnen. “Ik heb er voor gekozen om een actieve student te zijn”, zegt Kim van Asten, vierdejaars psychologie. “Ik zit bij een onafhankelijk damesdispuut, ga regelmatig uit. Dankzij het jaar uitloop kan ik nog een beetje student zijn. Natuurlijk moet ik op mijn geld letten, maar dat hoort erbij.”

Mark Gieling denkt dat angst wel degelijk een rol speelt. “Er worden bewustere keuzes gemaakt. De hele studentenwereld merkt dat. Er is meer angst om ergens bij te gaan en dan je studie te verkloten. Als mensen iets doen, gaat het met minder passie dan voorheen. Vroeger gingen mensen echt vol voor een commissie of bestuursjaar. Foute keuzes worden meteen afgestraft, dat staat slecht op je cv, maakt je minder aantrekkelijk voor werkgevers. Daarom spelen studenten op veilig.”

Terwijl dat laatste nu juist zo belangrijk is, vindt Saurus-voorzitter Bob Meijer. “Wetenschappelijk onderwijs gaat over jezelf ontwikkelen. Je kijkt wat je interessant vindt en gaat dat verder onderzoeken. Je weet niet wie je bent als je achttien bent. Je kiest rechten na drie meeloopdagen en omdat je vader advocaat is. Het lijkt je leuk, maar of het echt iets voor je is, daar heb je je studietijd voor. Maar mensen hebben het gevoel dat ze geen fouten kunnen maken. Dat kost geld en iedere euro die je uitgeeft is geleend, niet van jou.”

Meike de Boer, Jeanine van den Bosch, Cleo Freriks, Luca Soudant, Anouk Pouwelse

Lees hier het verhaal van de studieadviseurs over de druk op de student

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)