Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Opgepakte verbeterpunten

Opgepakte verbeterpunten

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ik ben, hè hè, eindelijk weer eens door Germanicus voorzien van een vette opdracht. Als speciale gezant mag ik in het kader van de warme relaties die onze uni met de stad en haar inwoners wil onderhouden, het verzet tegen het gat in de muur benaderen. “Vorsicht”, zei hij erbij, want ook hij kijkt naar Hart van Nederland en daar werden harde acties aangekondigd.

Welk gat in welke muur? Tja lezer, wel het koppie erbij houden: in het plan voor de Tapijnkazerne is de suggestie gedaan om een tweede voetgangersbruggetje over de Jeker te leggen, in de buurt van het sluisje. Om te voorkomen dat wij vervolgens en masse onze neus stoten zou er in de muur waar dat bruggetje op uitkomt, een doorgang moeten worden gemaakt, zoiets als nu bij de Nieuwenhof. Dit alles om een betere verbinding met de SBE’ers in het Jezuïetenklooster te bewerkstelligen. Want dat zijn, zoals bekend, snelle jongens voor wie elke omweg tijd- en dus geldverlies betekent.

Maar ho, hier hebben de architecten toch echt buiten de autochtone waard gerekend! Er zijn intussen al zo’n vijf actiegroepen, een burgerinitiatief, een facebookpetitie en wat al niet uit de grond gestampt om deze aantasting van de Maastrichtse ziel, deze dolkstoot in de Maastrichtse rug, deze pijl in het Maastrichtse hart ongedaan te maken. Blief vaan de moer aof, het klinkt als een klaroenstoot en zo is het ook bedoeld. Een manspersoon met een ijsmuts op sprak in Hart van Nederland dreigend over zijn voorvaderen die aan de voet van deze muur tot bloedens toe de stad tegen de barbaren hadden verdedigd, en nu zou daar een gat van zes meter breed in worden geslagen! Een “Eftelingattractie”! Daar ging hij effe heel duidelijk vóór liggen! Of erger!

Ik zie de pretparkbeeldspraak niet helemaal voor me, en zes meter lijkt me nogal ruim bemeten, maar, aldus Germanicus, “obschon iek in Berlin mein Boik vol had van die Mauer wollen wai kene Geseich met die nachburen, dus Albert, maak ein bischen Frieden met die leute, beloof ze maar een spezielle Taskforce plus eine Stuurgroep plus ene Hineinsprachetraject zodat we unsere Nasen allemaal naar de toekomst kunnen richten, so etwas. Als het maar ruhig bleibt.”

Goed, ik maak me klaar om ze een taskforce op een presenteerblaadje aan te bieden, komt er net voor mijn vertrek een mailtje van het College van Bestuur binnen dat mij zo uit mijn evenwicht brengt dat ik alleen nog maar trillend aan mijn bureau kan zitten. “Mededeling. Minder bureaucratie; ofwel werk aan de winkel.” Ik lees en lees en snap er nada nix van. Wat doet om te beginnen die puntkomma daar? En moeten we kiezen: òfwel minder bureaucratie, òfwel werk aan de winkel? Of bedoelen ze misschien: oftewel? Dat betekent namelijk: met andere woorden.

De rest van de tekst maakt het helaas niet beter. Zelden een zo bureaucratische woordenbrij gezien. “Vragen zijn vanwege een initiatief van de Universiteitsraad opgehaald”, en “antwoorden en oplossingen zijn gerubriceerd en uitgewerkt”. Of deze, ik geef u de hele buikpijnzin: “Heel wat problemen worden op dit moment al als verbeterpunt opgepakt via allerlei lopende Taskforces en projecten.

Moet ik hieruit begrijpen dat de bureaucratie wordt bestreden met ‘taskforces en projecten’? Die allemaal een voorzitter en een secretaris en een projectleider hebben, die allemaal notuleren, rapporteren, administreren en terugkoppelen? Is dit onze UM’se variant op de spreuk dat je alleen met boeven boeven vangt?

Het bericht eindigt met de onheilspellende aankondiging dat “het College van Bestuur, de Universiteitsraad en de universitaire gemeenschap met elkaar in gesprek zullen blijven over dit thema”. Ja dat haal je de koekoek. Tot in lengte van dagen blijven we in gesprek. Van die bureaucratie komen we zo nóóit meer af.

En o ja, die taskforce over die muur gaat mooi niet meer door. Mijn buik van vol. Sorry Germie!

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)