Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Scepsis over extra docenten aan universiteiten

Scepsis over extra docenten aan universiteiten

Photographer:Fotograaf: archief SP

NEDERLAND. Ruim driekwart van de universitaire medewerkers die een SP-enquête invulden, denkt niet dat er daadwerkelijk vierduizend extra docenten bijkomen in het hoger onderwijs. Dat blijkt uit een tussenstand.

Hogescholen en universiteiten moeten de komende tien jaar bijna vierduizend docenten extra aannemen, zei onderwijsminister Jet Bussemaker in de zomer van 2015. Ze mikt op 2.500 extra docenten in het hbo en 1.400 in het wetenschappelijk onderwijs.

Daar komt niets van terecht, vreest 77 procent van de 435 universitaire medewerkers die een SP-enquête hebben ingevuld over universitair onderwijs en onderzoek. Tien procent antwoordt ‘ja’ op de vraag of ze er vertrouwen in hebben dat die extra docenten er zullen komen, de rest heeft ‘geen mening’.

“Ik begrijp best dat men sceptisch is”, zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. “Het geld van de basisbeurs komt terecht bij bestuurders die geheel vrij zijn om het aan andere zaken te besteden, zoals vastgoed of ict. Studenten zijn hun beurs kwijt, maar het is volstrekt ongewis wat er met de opbrengsten gebeurt.”

Het onderzoek van de SP loopt nog enkele weken en gaat niet alleen over extra docenten, maar vraagt wetenschappers ook naar inspraak, flexcontracten en de onafhankelijkheid van onderzoek.

We horen van alle kanten dat het niet goed gaat met wetenschappelijk onderzoek, dat er te veel in opdracht moet gebeuren, dat er te weinig ruimte is voor ongebonden onderzoek”, zei Van Dijk eerder in een interview. “Wij willen nu wel eens weten hoe wetenschappers daar zelf over oordelen.”

HOP, Petra Vissers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)