Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Pianomuziek, kendo en salsa

Pianomuziek, kendo en salsa

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/ voordracht van Turkse liederen

Shelter Songs in Lutherse kerk

Haruki heft haar zwaard hoog in de lucht. Haar gezicht schuilt achter een masker. Dan slaat ze haar vriendinnetje Yuna hard op het (door een helm beschermd) hoofd. Een luide klap galmt door de kerk. Het publiek moet staan om de meisjes - ze zijn jonger dan tien - te kunnen zien. Iedereen wacht gespannen af. Er volgt nog een klap. En nog een. Iedere keer gaat er een siddering door de zaal en klinkt er zenuwachtig gelach. Als de meisjes hun kendo-demonstratie (moderne Japanse vechtkunst met een bamboezwaard) afsluiten met een buiging zucht het publiek opgelucht.

In de Lutherse kerk vond zondag 28 februari de eerste editie van het evenement Shelter Songs plaats. “In de zeventiende eeuw was de kerk een schuilplaats voor Lutheranen, die in die tijd regelmatig onthoofd werden op het Vrijthof. Shelter Songs wil op eenzelfde manier onderdak bieden aan mensen die op andere plekken minder makkelijk hun verhaal kunnen delen”, legt mede-initiatiefnemer Kei Long Cheung uit, promovendus bij Health Services Research (FHML). “Het doel van het evenement is om verschillende culturen te laten samenkomen, zodat ze van elkaar kunnen leren. We hopen dat dit tot verbroedering leidt tussen de rijke variatie aan mensen in Maastricht.” Cheung komt uit Enschede en verhuisde voor zijn promotieonderzoek naar Maastricht. Hier miste hij een podium voor verschillende kunstvormen en verschillende culturen. Samen met Esther Dijkstra van de Lutherse kerk, Robert Orvalho (podiumkunstenaar) en Hein de Vries (hoogleraar gezondheidscommunicatie, UM) kwam hij op het idee om zelf een evenement te organiseren.

Ondanks het feit dat iedereen zich kon opgeven, vroeg de organisatie van tevoren wel om opnames. “We hanteren een bepaalde standaard en willen ook de diversiteit waarborgen,” verklaart Cheung. “Dat heeft geleid tot een programma waar we zeer trots op zijn: zo treedt bijvoorbeeld pianiste Masha Galperina op.” Galperina, 26 jaar, verhuisde op haar dertiende vanuit Rusland naar Nederland en volgde een opleiding aan het conservatorium in Zwolle. Ze is nu concertpianiste en heeft verschillende prijzen gewonnen. “Echt fantastisch dat ze hier is,” zegt Cheung terwijl hij koffie schenkt.

Ook beginnende muzikanten laten deze zondagmiddag hun talent horen. Verder zijn er demonstraties van verschillende bewegingsvormen: tai chi uit China, kendo uit Japan en salsa uit Latijns-Amerika. “We willen interactie. Daarom hebben we een aantal acts waarbij het publiek betrokken wordt,” zegt Cheung.
“Kom er maar bij staan,” roept tai chi-leraar Paul-Jan tegen de kinderen die voorzichtig langs de kant zijn bewegingen na proberen te doen. Niet iedereen durft naar voren te komen, maar sommigen doen braaf mee. Ze bewegen als één man van links naar rechts. Ze ademen tegelijk in en uit.

Meike de Boer

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)