Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Jephta van den Bremer: “Voor CV de Peddeleers stond overal de deur open”

Jephta van den Bremer: “Voor CV de Peddeleers stond overal de deur open” Jephta van den Bremer: “Voor CV de Peddeleers stond overal de deur open”

Photographer:Fotograaf: Eigen foto Jephta van den Bremer/ illustratie Janneke Swinkels

40 jaar in 2016

Dit academisch jaar wordt de Universiteit Maastricht veertig. In deze serie vertellen oud-studenten – die net als de universiteit het levenslicht zagen in 1976 – hoe ze in Maastricht terecht kwamen en welke herinneringen ze hebben aan docenten, de faculteit en hun studentenleven. Vandaag: Jephta van den Bremer.

Studie: Ik was net 18 en zo groen als gras: op de middelbare school had ik aanvankelijk geen idee wat ik wilde studeren. Architectuur aan de Technische Universiteit is ook nog als serieuze optie voorbijgekomen. Toch werd het geneeskunde. Maastricht stond niet in mijn top-drie. Ik had mijn voorkeur voor Amsterdam, Utrecht en Leiden. Ik wilde weg uit Limburg! Helaas werd ik uitgeloot. Ik besloot geneeskunde te gaan studeren in Leuven, maar al snel werd ik herplaatst naar Maastricht; de UM had een rechtszaak gewonnen waardoor ze meer studenten kon aannemen. De faculteit heeft ons – zo’n veertig studenten – versneld door het eerste jaar van geneeskunde geleid. We kregen apart les, een curriculum op maat. In het tweede jaar konden we met de grote groep mee. Mijn liefde voor chirurgie begon in mijn vierde jaar en groeide tijdens de coschappen. Ik wilde actief bezig zijn, niet alleen maar toekijken.

Docent: Jouwert Stapert, nu gepensioneerd, in mijn tijd hoogleraar traumachirurgie. Ik was op zoek naar een wetenschapsstage en liep bij hem binnen. We hadden meteen een klik. Hij was een fijne vent, bevlogen. Hij was populair onder studenten, heel direct, dat wel. Ik mocht op zijn kamer zitten, in zijn laptop duiken en honderden patiëntendossiers doorzoeken. Die laptop was niet vooruit te branden! Stapert was er voor zijn patiënten en hij was zeldzaam pragmatisch.

Plaats: Ik zat bij de Club Acht van Saurus en roeide in competitieverband. Onze sociëteit lag op de hoek van de Capucijnenstraat, we trainden op het kanaal en de Maas. Geweldig, vooral als je onder de oude Servaasbrug doorvoer. Ik heb nog steeds contact met deze jongens, ieder jaar gaan we met z’n allen een weekend weg.

Anekdote: Als student werd je niet te allen tijde omarmd door de Maastrichtse bevolking. Dat werd anders toen we een carnavalsvereniging (CV de Peddeleers) met een Raad van Elf oprichtten. Plots werd duidelijk dat dit de manier was om tot de binnenste krochten van de stad door te dringen. Overal stond de deur open.

-> Jephta van den Bremer, geboren op 3 februari 1976 in Roermond, studeerde van 1994 tot 2000 geneeskunde, is nu chirurg in het Alrijne Ziekenhuis in Leiden, samenwonend, twee kinderen en woont in Den Haag.

Het Alumni Office van de Universiteit Maastricht staat Observant bij in de zoektocht naar veertigjarigen. Dit bureau, gevestigd in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, onderhoudt contacten met alumni, organiseert lezingen in binnen- en buitenland, workshops en borrels. De UM Star Lectures, gegeven door hoogleraren uit Maastricht, vormen de vaste kern van de evenementen. In januari vond de eerste editie van de UM Star Lectures plaats: twaalf professoren startten simultaan in twaalf steden (Nederland, België, Duitsland en Groot- Brittannië) een lezing.
Het alumnibureau krijgt bij de organisatie van evenementen hulp van vrijwillige alumni-comités. Denise Villerius, alumni officer: “Goede relaties beginnen met contact onderhouden; daarom vragen we onze alumni ons op de hoogte te houden van waar zij wonen en waar ze werken.”

www.maastrichtuniversity.nl/alumni

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)