Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een versje op maat

Een versje op maat

Photographer:Fotograaf: Meike de Boer

Stukafest 2016

MAASTRICHT. “Pak elkaars hand vast en aai even over de haartjes op elkaars vingers”,  begint cabaretier Ruud de Nooij van de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Het publiek doet wat hij vraagt. Sommige mensen moeten heel ver reiken om iemand te kunnen vastpakken. Anderen zitten met hun armen gekruist om de handen van twee verschillende mensen te kunnen vasthouden. De Nooij schuift zijn stoel wat dichterbij en kijkt het publiek doordringend aan. Dan begint hij te spelen op zijn piano.

Op 24 februari vond  Stukafest, het studentenkamerfestival, plaats in Maastricht. Door de hele stad werden optredens gegeven in studentenkamers. Het programma bood ruimte aan muziek, dans, cabaret, poëzie, literatuur en theater. Alles acts speelden drie rondes achter elkaar, waardoor het publiek drie verschillende artiesten kon bekijken.

De Nooij zit in een studentenkamer vlakbij het station. Ellen Voorrips (20) heeft haar woonkamer volledig voor hem leeggemaakt en al haar spullen bij haar huisgenoot neergezet. Voor de deuropening naar haar aangrenzende slaapkamer hangt een laken. “De artiest is nog achter de coulissen”, zegt ze tegen het publiek. Na het optreden blijft iedereen nog even napraten. “De vorige keer ging het beter”, zegt Voorrips tegen De Nooij. Zij heeft zijn optreden drie keer achter elkaar gehoord. “Nu gingen een paar dingen niet zo soepel. Je was ook een paar dingen vergeten te zeggen.” “Ik vond de tweede keer ook het beste gaan. Toen zat het lekker vol”, beaamt de artiest.

Aan de andere kant van de Maas leest Lars van der Werf versjes voor uit zijn twee dichtbundels. Tussen het vrijwel geheel vrouwelijke publiek valt een man op. “Mijn vriendin heeft me meegenomen. Ze stuurt me bijna dagelijks een versje door van zijn Facebookpagina”, mompelt hij bijna verontschuldigend. Aan het eind gaat het stel naar huis met de bundels en een versje op maat. “Leuk hè”, straalt het meisje.

Even verderop zit een huiskamer stampvol studenten die zijn gekomen voor het muzikale duo Jack and the Weatherman. Ze staan op hun sokken op het tapijt en bedienen met zijn tweeën een mondharmonica, een met de voet bedienbare tamboerijn, een soort drumpedaal, twee gitaren en af en toe een ukelele. Daarbij zingen ze over gebeurtenissen uit hun leven. De huiskat kan het minder waarderen. Als het duo uitbarst in een refrein schiet ze snel tussen hun benen naar buiten.

 

Meike de Boer

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)