Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het recht op segregatie

Het recht op segregatie

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Bij de uitreiking van de Oscars, de jaarlijkse filmprijzen, viel niet voor het eerst een opvallend beeld te zien. Honderden groten der aarde, overwegend blank, mooie mensen gekleed voor een feest, klappen elke keer wanneer het onrecht in de wereld aan de orde wordt gesteld. Dit keer mocht zelfs een zwarte entertainer in een witte smoking de whiteness van het establishment in Hollywood onverbloemd over het voetlicht brengen. Zal volgend jaar het podium volstaan met zwarte kandidaten? Niet waarschijnlijk!

Ooit was ik op bezoek op Penn State in de staat Pennsylvania. Mijn gastvrouw daar, vicerector for international relations, was een zelfverzekerde zwarte dame. Zoals het hoort gekleed in mantelpak, met hoge hakken. Een paar maanden later kwam ze op reis in Europa in Maastricht langs. Ze was opgetogen over Amsterdam waar ze het weekend had doorgebracht. Voor het eerst in haar leven had ze in een stad rondgelopen waar je je niet op allerlei plaatsen óf onveilig voelde óf nagekeken. Ze viel niet op. Zwart was op straat geen categorie.

Een paar jaar daarvoor was ik in Birmingham, een van de vestigingen van de universiteit van Alabama. Wij, Nederlanders en een Zweed, wilden graag het Museum van Martin Luther King zien. Gevestigd op de plaats waar zo’n dertig jaar daarvoor mensen, kinderen nog, waren doodgeschoten in de strijd tegen discriminatie. Onze collega’s, liberale wetenschappers, gingen niet mee. Niet vanwege druk, druk. Ze kwamen eigenlijk weinig in downtown Birmingham. Een Indiase medewerker zou ons begeleiden.

Het kernprobleem in Amerika is segregatie, niet integratie. Alle politieke erkenning van gelijke rechten heeft de integratie van rassen en minderheden niet veel verder gebracht. Op het werk, in de underground, in openbare gebouwen vindt geen dagelijkse discriminatie plaats. Daar is nog wel sprake van een integratie op grond van gelijkheid voor de wet. Ooit heeft Lincoln de slavernij afgeschaft op basis van de stelling dat alleen de gelijkheid voor de wet gold. Aarzelende politici hoefden slechts de wettelijke gelijkheid te aanvaarden. Dat wilde niet zeggen dat de zwarten in andere opzichten gelijk waren. Het succes van de Black Power beweging van Malcolm X heeft die zienswijze een tijd lang bevestigd.

Segregatie is niet alleen een zaak die blanken en zwarten aangaat. Tot op zekere hoogte is de geschiedenis van Amerika een geschiedenis van etnische minderheden. Die geschiedenis gaat door. De beste regisseur en de beste cameraman zijn Mexicanen. En hun acteur heet DiCaprio.

Hans Philipsen

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: