Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM op tweede plaats Keuzegids Masters

UM op tweede plaats Keuzegids Masters

MAASTRICHT. Maastricht heeft de koppositie als beste ‘brede masteruniversiteit in Nederland’ moeten afstaan aan Tilburg, zo blijkt uit de Keuzegids Masters 2016. De UM staat nu op de tweede plaats. Wel staat er één Maastrichtse studie in de landelijke top 22 van allerbeste masteropleidingen: Management of Learning.

Om een plek in de top 22 van beste studies te bemachtigen - en het keurmerk ‘Topopleiding’ - moest het rapportcijfer, dat gebaseerd is op de studentenoordelen uit de Nationale Studenten Enquête en het oordeel van onderwijskeurmeester NVAO, minimaal 8,6 zijn. Management of Learning, een master van de School of Business and Economics, is daarmee net als in 2015 de beste masterstudie van de UM. Meteen gevolgd door Cognitive and Clinical Neurosciences (8,2), Financial Economics (7,6) en Cultures of Arts, Sciences and Technology (7,6). Ook deze drie krijgen het kwaliteitskeurmerk.

In totaal haalden van de meer dan veertig beoordeelde Maastrichtse masterstudies er twaalf (zie kader) in hun categorie de hoofdprijs. Uitschieters naar beneden zijn er ook. Globalisation and Development Studies, Media Culture en Biomedical Sciences komen niet verder dan een vijf als rapportcijfer.

Tilburg staat op de eerste plaats (gemiddeld cijfer 6,35) in de categorie ‘brede universiteit’, op de voet gevolgd door Maastricht (6,3), Nijmegen en Groningen. De Universiteit van Amsterdam bungelt onderaan (5,35). Wageningen gaat op kop in de universiteitencategorie Techniek en Landbouw. Wie beide categorieën – en dus de dertien (voltijdse) Nederlandse universiteiten samen neemt -  ziet dat de UM dan op een derde plaats staat.

De hbo-opleiding interieurarchitectuur (9,8) van de Hogeschool Zuyd is de allerbeste masteropleiding van het land, het Groningse Nanoscience (9,) staat op de tweede plaats in de top 22. De beste masterstudies van Nederland zijn bijna allemaal klein, concludeert de redactie van de Keuzegids: “De meeste hebben een jaarlijkse instroom van minder dan 25 studenten. Dat is geen toeval, want opleidingen met een overzichtelijk formaat bieden vaker goed onderwijs. De docenten kennen je persoonlijk, je kent je medestudenten, en de lijnen kunnen kort zijn. Dat motiveert.”

 

 

 

 

 

 

Twaalf UM-masters op eerste plaats

- Management of Learning (8,6)

- Cognitive and Clinical Neurosciences (8,2)

- Cultures of Arts, Sciences and Technology (7,6)

- Financial Economics (7,6)

- Information and Network Economics (7,4)

- Economics and Operations Research (7,2)

- Forensic Psychology (7,0)

- Global Health (6,8)

- International Laws (6,8)

- Arts Klinisch Onderzoeker (6,4)

- Health Sciences (6,4)

- Human Movement Sciences (5,6)

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)