Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Optelsom: helft masteropleidingen selecteert studenten

NEDERLAND/MAASTRICHT.  Meer dan de helft van de masteropleidingen selecteert aan de poort. Vooral in Utrecht worden allerlei extra eisen gesteld, terwijl dat aan de technische universiteiten amper gebeurt.

Steeds meer masteropleidingen willen alleen de beste studenten verwelkomen, blijkt uit onderzoek van de Keuzegids Masters. De Universiteit Utrecht is het meest selectief: 84 procent van de masteropleiding heeft een toelatingsprocedure. Ook de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam stellen vaak extra eisen.Maastricht doet dit in bijna de helft van de gevallen.

De technische universiteiten lijken meer vertrouwen te hebben in hun eigen bachelorstudenten. Daar mogen afgestudeerden van de eigen bacheloropleidingen vaak wel zonder extra toetsen of cijfereisen beginnen aan de master van hun keuze.

 

Instelling

masteropleidingen

met selectie 

Universiteit Utrecht

73

84%

Universiteit van Amsterdam

104

72%

Erasmus Universiteit Rotterdam

69

70%

Universiteit Leiden

74

57%

Vrije Universiteit Amsterdam

89

53%

Universiteit Maastricht

55

47%

Radboud Universiteit Nijmegen

57

46%

Rijksuniversiteit Groningen

98

39%

Tilburg University

40

28%

 

 

 

Wageningen University

28

75%

TU Delft

32

31%

Universiteit Twente

33

21%

TU Eindhoven

21

5%

Totaal

773

53%

© Centrum Hoger Onderwijs Informatie, CHOI

 

De Keuzegids ontdekte verder dat lang niet alle universiteiten duidelijk maken wat voor eisen ze stellen. “Zo bieden Utrecht en Rotterdam heldere en gedetailleerde informatie en moet men in Groningen vaak maar raden wat er precies bedoeld wordt”, aldus een verklaring.

Doorstroom

In 2014 is de zogeheten ‘doorstroommaster’ afgeschaft. Masteropleidingen mogen sindsdien alle studenten selecteren, ook als die van hun eigen bacheloropleidingen komen.

In januari trokken medezeggenschapsraden nog aan de bel omdat te veel opleidingen zouden willen gaan selecteren. Uiteindelijk is iedereen bang de laatste te zijn zonder extra eisen, waarschuwde het Interstedelijk Studenten Overleg. Niemand wil immers het afvoerputje zijn met studenten die nergens terechtkunnen.

Vergelijken

Alle informatie die de Keuzegids boven water heeft gehaald, staat op de website in een ‘mastervergelijker’. Het gaat nog om een eerste analyse, benadrukt de redactie. “Voor sommige opleidingen zal de informatie de komende tijd zeker nog bijgesteld worden.”

De hbo-masters zijn niet meegenomen in de analyse, omdat die van oudsher altijd al selectiever zijn geweest dan de universitaire masteropleidingen.

HOP, Petra Vissers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)