Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Laat dappere inwoners van Oekraïne niet in de steek

Laat dappere inwoners van Oekraïne niet in de steek

Opinie Jan Muijtjens

Een ‘nee’ tegen het handelsverdrag met Oekraïne maakt de politieke spanningen in Europa alleen maar groter. Het land verdient onze steun en dus een ja-stem bij het komende referendum, vindt Jan Muijtjens, medewerker Archief-, Documentatie en Postzaken.

Woensdag 6 april kunnen we ons in een referendum uitspreken over het associatieverdrag met Oekraïne. Gesubsidieerd wc-papier met teksten tegen het verdrag gaat u de komende weken wellicht tegenkomen. Zijn we in Nederland gek geworden?

Ik heb van oudsher sympathie voor mensen die strijd voeren tegen corrupte machthebbers, opkomen voor democratische rechten en vrijheid van meningsuiting. Voor die waarden hebben honderdduizenden dappere inwoners van Oekraïne in de winter van 2013-2014 meegedaan aan demonstraties vóór het sluiten van een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie.  De protesten richtten zich tegen de corrupte president Janoekovitsj die de voorgenomen samenwerking met de EU, onder druk van Poetin, stopzette in ruil voor geld, gunsten en een goede gasdeal met Rusland. Tijdens de grote massademonstraties hebben mensen het leven gelaten.

Mensen, vooral jongeren, willen een nieuwe start en zoeken aansluiting bij Europese waarden van democratie, vrijheid en rechtvaardigheid die wij zo vanzelfsprekend vinden.

Het is wrang dat, nu men in Oekraïne de belemmeringen voor het verdrag na een volksopstand heeft geslecht, het nu de Nederlandse kiezers zouden zijn die daar in een referendum alsnog een stokje voor dreigen te steken. Dat moet voorkomen worden en daarom stem ik volmondig vóór het samenwerkingsakkoord en wil daar nog een aantal argumenten aan toevoegen om ook u te bewegen vóór te gaan stemmen.

Nederland heeft er belang bij dat Oekraïne, een belangrijk land aan onze Europese buitengrenzen, welvarender, rechtvaardiger en stabieler wordt. Het samenwerkingsakkoord is een vreedzame manier om Oekraïne te ondersteunen op dit pad. Geen garantie dat het allemaal lukt. Het is nog bij lange na geen modelstaat maar de samenwerking kan wel een bijdrage leveren die ertoe doet! Wederzijdse handel wordt gestimuleerd en daar kan niemand wat tegen hebben. Het verdrag telt honderden pagina’s juridische taal en is een saai document dat handel regelt en ambtelijke overleggen vorm geeft. Maar het akkoord is niet alleen voor bureaucraten of juristen. Het is een verdrag met grote symbolische betekenis en juist veranderingsgezinde inwoners en bewegingen in Oekraïne vragen ons dit proces en dit verdrag juist nu te steunen!

Nederland is het enige land in de EU dat over dit samenwerkingsakkoord een referendum organiseert. We doen dit in een gespannen Europees politiek klimaat. Europa staat onder druk. Een mogelijke Engelse Brexit, oplopende spanningen rond de vluchtelingencrisis en dreigende escalatie van de oorlog in Syrië. In dit toch al gespannen politieke klimaat doen we er verstandig aan te overdenken wat de Europese samenwerking voor ons betekent. Na twee vreselijke oorlogen en een opdeling van Europese volkeren tijdens de Koude Oorlog heeft Europese samenwerking veel goeds en welvaart gebracht. De EU is bij lange na niet ideaal, er is nog veel te verbeteren maar samenwerking is wel beter dan de doodlopende en gevaarlijke weg van nationalisme.

Een ‘nee’ tegen dit samenwerkingsverdrag brengt Europa verder in crisis. Die tijd en energie kunnen we veel beter besteden aan de immense problemen die al op ons Europese bordje liggen zoals het aanpakken van de klimaatcrisis en het oplossen van het menselijke drama rond de vluchtelingen.

Een ‘nee’ tegen het samenwerkingsverdrag laat niet alleen dappere inwoners van Oekraïne in de steek maar brengt ook Europese dromen van samenwerking, welvaart en vrede geen stap dichterbij. Integendeel. Ik zou zeggen: overweeg 6 april wel naar het stembureau te gaan en laat het referendum niet over aan populisten die er een anti EU stemming van pogen te maken.

Jan Muijtjens

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

2016-03-03: Roelf Turksema
''Wederzijdse handel wordt gestimuleerd en daar kan niemand wat tegen hebben.'' Als de insiders als Rabobank, Aegon en Monsanto in 2004 mij gevraagd hadden mede-investeerder te worden in een unieke opportunity, namelijk voor weinig geld veel landbouwgrond en bedrijven op te kopen dan had ik daar mee ingestemd (onder voorwaarde dat de relaties en handel met Rusland er niet onder zouden lijden). Edoch, men besloot stiekem een aantal miljarden te investeren en vervolgens de democratisch gekozen president het land uit te laten schieten door weer een van de beruchte oranje revoluties.....en nu mag de burger van Europa eerst 40 miljard bijleggen, en voordat we klaar zijn nog net als met Polen en de Baltische staten nog een miljard of 560 er achteraan. En ik weet wie voor de kosten op draait en ik weet ook wie er met de winst aan de haal gaat. Ik heb geen hekel aan de Oekraïners, in tegendeel, ik zou ze nooit met zo'n schuld op willen zadelen en er een tweede Griekenland van maken. Waren die 10.000 doden nu echt nodig om zo'n waardeloos vod van een associatieverdrag er door te drukken? Was dat het waard? De miljarden euro's verlies in handel met de Russen? Al die leugens, die belachelijke propaganda machine, dag in dag uit, Jan, vindt je dat het allemaal waard? Alsof er geen corrupte was voor Janoekovitsj, alsof 140miljoen Russen geen rol spelen, Jan, laat je niet door de Vs en de EU de les lezen. Denk zelf na, denk eens na wat het beste is voor de Oekraïners en denk ook eens na wat het beste is voor onze handel met de Russen. En ja, ik heb alle onzin over de Russen en Poetin de afgelopen maanden, jaren zelfs moeten aanhoren, ik ken die propaganda nu wel, ik ken de namen van de Russische Journalisten die tijdens de Tsjetsjeense oorlogen omkwamen, maar wie kent de namen van de Pro-Russische journalisten die de afgelopen twee jaar in de Oekraïne zijn vermoord? 14 stuks? Precies....Jan, een verstandige keuze kan alleen maar een nee zijn, een nee stem is niet een stem tegen Poetin, een Nee stem is een stem voor de burgers, een stem tegen de macht van de multinationals, tegen de uitbreiding van de NAVO, tegen het imperialisme van Victoria Nuland en tegen een EU die ons ziet als consumenten, niet als personen, personen die in vrede willen leven met mensen in de hele wereld, niet alleen met de mensen in de EU.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)