Opinie Jan Muijtjens
Een ‘nee’ tegen het handelsverdrag met Oekraïne maakt de politieke spanningen in Europa alleen maar groter. Het land verdient onze steun en dus een ja-stem bij het komende referendum, vindt Jan Muijtjens, medewerker Archief-, Documentatie en Postzaken.
Woensdag 6 april kunnen we ons in een referendum uitspreken over het associatieverdrag met Oekraïne. Gesubsidieerd wc-papier met teksten tegen het verdrag gaat u de komende weken wellicht tegenkomen. Zijn we in Nederland gek geworden?
Ik heb van oudsher sympathie voor mensen die strijd voeren tegen corrupte machthebbers, opkomen voor democratische rechten en vrijheid van meningsuiting. Voor die waarden hebben honderdduizenden dappere inwoners van Oekraïne in de winter van 2013-2014 meegedaan aan demonstraties vóór het sluiten van een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie. De protesten richtten zich tegen de corrupte president Janoekovitsj die de voorgenomen samenwerking met de EU, onder druk van Poetin, stopzette in ruil voor geld, gunsten en een goede gasdeal met Rusland. Tijdens de grote massademonstraties hebben mensen het leven gelaten.
Mensen, vooral jongeren, willen een nieuwe start en zoeken aansluiting bij Europese waarden van democratie, vrijheid en rechtvaardigheid die wij zo vanzelfsprekend vinden.
Het is wrang dat, nu men in Oekraïne de belemmeringen voor het verdrag na een volksopstand heeft geslecht, het nu de Nederlandse kiezers zouden zijn die daar in een referendum alsnog een stokje voor dreigen te steken. Dat moet voorkomen worden en daarom stem ik volmondig vóór het samenwerkingsakkoord en wil daar nog een aantal argumenten aan toevoegen om ook u te bewegen vóór te gaan stemmen.
Nederland heeft er belang bij dat Oekraïne, een belangrijk land aan onze Europese buitengrenzen, welvarender, rechtvaardiger en stabieler wordt. Het samenwerkingsakkoord is een vreedzame manier om Oekraïne te ondersteunen op dit pad. Geen garantie dat het allemaal lukt. Het is nog bij lange na geen modelstaat maar de samenwerking kan wel een bijdrage leveren die ertoe doet! Wederzijdse handel wordt gestimuleerd en daar kan niemand wat tegen hebben. Het verdrag telt honderden pagina’s juridische taal en is een saai document dat handel regelt en ambtelijke overleggen vorm geeft. Maar het akkoord is niet alleen voor bureaucraten of juristen. Het is een verdrag met grote symbolische betekenis en juist veranderingsgezinde inwoners en bewegingen in Oekraïne vragen ons dit proces en dit verdrag juist nu te steunen!
Nederland is het enige land in de EU dat over dit samenwerkingsakkoord een referendum organiseert. We doen dit in een gespannen Europees politiek klimaat. Europa staat onder druk. Een mogelijke Engelse Brexit, oplopende spanningen rond de vluchtelingencrisis en dreigende escalatie van de oorlog in Syrië. In dit toch al gespannen politieke klimaat doen we er verstandig aan te overdenken wat de Europese samenwerking voor ons betekent. Na twee vreselijke oorlogen en een opdeling van Europese volkeren tijdens de Koude Oorlog heeft Europese samenwerking veel goeds en welvaart gebracht. De EU is bij lange na niet ideaal, er is nog veel te verbeteren maar samenwerking is wel beter dan de doodlopende en gevaarlijke weg van nationalisme.
Een ‘nee’ tegen dit samenwerkingsverdrag brengt Europa verder in crisis. Die tijd en energie kunnen we veel beter besteden aan de immense problemen die al op ons Europese bordje liggen zoals het aanpakken van de klimaatcrisis en het oplossen van het menselijke drama rond de vluchtelingen.
Een ‘nee’ tegen het samenwerkingsverdrag laat niet alleen dappere inwoners van Oekraïne in de steek maar brengt ook Europese dromen van samenwerking, welvaart en vrede geen stap dichterbij. Integendeel. Ik zou zeggen: overweeg 6 april wel naar het stembureau te gaan en laat het referendum niet over aan populisten die er een anti EU stemming van pogen te maken.
Jan Muijtjens