Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Voeg de facultaire introductie en INKOM samen”

“Voeg de facultaire introductie en INKOM samen”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Opinie Bob Meijer

Het aantal deelnemers aan de INKOM neemt af. Eerstejaars kiezen liever voor de facultaire introductie. De oplossing is simpel, zegt Bob Meijer, voorzitter van studentenroeivereniging Saurus, combineer de twee introducties in één week.

Na zes jaar studeren ben je een wijs man, althans dat zou je zeggen. Of ik mijzelf na zes jaar een wijs man mag noemen laat ik aan u, maar waar ik het over wil hebben is de introductietijd voor nieuwe studenten in Maastricht. Deze periode in augustus bestaat uit twee weken waarin eerst wordt kennisgemaakt met het Maastrichtse studentenleven tijdens de INKOM, en vervolgens met de universiteit gedurende de facultaire introducties. De student kan zo op zijn gemak kennismaken met al hetgeen de nieuwe stad hem of haar te bieden heeft. Zo op het eerste gezicht ideaal, maar wat mij betreft niet en de nieuwe studenten lijken mij daarin te steunen.

Volgens cijfers van de werkgroep INKOM, de door de universiteit aangewezen groep studenten die deze week organiseert, kende de INKOM dit jaar 2351 deelnemers. In 2014 waren dit er nog 2644, een daling van 293 dus. Dit is vreemd aangezien het aantal studenten dat zich voor de eerste keer inschrijft voor een bachelor aan deze universiteit in dezelfde periode is gestegen. Vorig academisch jaar bestond deze groep namelijk nog uit 3342 studenten terwijl dit er dit jaar 3563 zijn.

Een gevolg van de krimp in het aantal deelnemers aan de INKOM is dat er extra druk op de verenigingen komt te staan. Elke studentenvereniging wil deze week zo goed mogelijk voor de dag komen, maar is wel afhankelijk van de gemaakte regels en het programma. De spanningen tussen de studentenpartijen en de werkgroep INKOM zijn al een aantal jaar voelbaar en leiden vaak tot discussies die uit de hand lopen over wat wel en niet mag. Denk bijvoorbeeld aan discussies over wie waar een stand mag, wie welke bardiensten mag draaien, wie waar wel en niet mag promoten, of het aantal INKOM-groepjes dat elke vereniging krijgt. Zonde, want mijn inziens wil iedereen hetzelfde. Een week waarin alle nieuwe studenten kunnen kennismaken met al het moois wat de studentenstad Maastricht te bieden heeft waarna de student uiteindelijk de keuze zal maken om ergens lid van te worden en zich zo te binden aan de stad.

Op dit moment is bovenstaande echter nog niet het geval. Vaak maken de verenigingen zich alleen druk over het aantal leden dat wordt binnen gehaald. Eigenlijk zou dit helemaal niet het geval hoeven te zijn omdat er studenten genoeg zijn. Om ervoor te zorgen dat alle partijen zich op het organiseren van een goede introductie gaan focussen, moet het aantal deelnemers aan de INKOM omhoog. Hoe dan, vraagt u zich wellicht af?

Het is wat mij betreft vrij simpel. Schuif de facultaire introductie en de INKOM in elkaar.

Creëer een introductieweek waarin de student op maandag kennis kan maken met zijn studiegenoten tijdens de facultaire introductie, dinsdag met de stad en de rest van de week met de verenigingen. Dan hoeft de student niet meer te kiezen. Geen lange introductieperiode waarin er constant keuzes gemaakt worden en je je voor alles moet aanmelden.

Nee, je gaat studeren in Maastricht dus dan loop je de INKOM. Waarom? Dat doet iedereen.

Bob Meijer

Deze opinie is geschreven op persoonlijke titel

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)