Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ha, slaande ruzie!

Ha, slaande ruzie!

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ik volg, naast al mijn andere bijzondere verrichtingen, voor ons hoge College van Bestuur de buitenlandse pers. Zodat ze weten wat zich in de rest van de wereld in het hoger onderwijs afspeelt en ze nog eens een ideetje of twee kunnen pikken. Een leuke nieuwe opleiding, een strategisch foefje, je weet maar nooit. Alhoewel, misschien kunnen ze elders meer van ons leren. Het briljante idee van Germanicus bijvoorbeeld om voortaan naast de 50 procent buitenlandse studenten niet meer naar 50 procent Nederlanders te streven (dat was voor het evenwicht en om politici in Den Haag een beetje koest te houden dat we toch nog wel een Nederlandse universiteit zijn die graag Nederlandse belastingcentjes ontvangt) maar naar een ruime instroom “uit de regio”. Zodat het geen punt is als in die voormalige Nederlandse helft naast de onvermijdelijke Limbo’s straks Walen, Vlamingen en Duitsers ‘uit de regio’ domineren. Geniaal!

Zoals gezegd, ik volg dus de buitenlandse media, iemand moet het doen tenslotte, zeker nu de jongens en vooral meisjes van de communicatieafdeling het erg druk hebben met te kibbelen over wie voortaan wat waar moet doen. Reorganisatie heet dat, ze hebben het er maar druk mee, met als kennelijk onvermijdelijke collateral damage een serie nodeloos ingewikkelde, kreupel geformuleerde tot ronduit raadselachtige berichten aan de universitaire gemeenschap, ik had het er vorige week al over. Die zijn natuurlijk geschreven door invallers, of door een loslopende beleidsambtenaar die de honneurs waarnam, of door, herebewaarme, een lid van ons hoge College zelf. Ik kan alleen maar zeggen: niet doen!

En wat lees ik dan zoal in de buitenlandse pers? In dit geval de Vlaamse prachtkrant de Standaard? “Lessen opgeschort na slaande ruzie tussen prof en assistent.” Kijk, dat is andere koek! Die dingen gebeuren hier niet, toch? Het gaat om nieuws dat de Standaard weer van het Leuvense studentenblad Veto heeft. Een professor filosofie aan de eerbiedwaardige Leuvense universiteit kreeg ruzie met een promovenda, en dat leidde tot een ‘schermutseling’. Veto schrijft: “De betrokkenen moesten gescheiden worden door omstaanders. De professor in kwestie verliet vervolgens het pand voor de politie ter plaatse arriveerde.”

De prof heeft een klacht tegen de promovenda ingediend, de promovenda een klacht tegen de prof. Tot zover de laatste berichten.

Wat ik maar wil zeggen: dat je een eeuwenoude universiteit bent, garandeert niet dat de omgangsvormen zo uit de etiquetteboekjes komen. Terwijl ik dat eigenlijk wel dacht, in al mijn onschuld. Kijk, wij zijn een jong broekie onder de alma maters, een nouveau riche, dus als je ergens ordinair gedrag verwacht is het wel hier. Maar gebeurt hier wel eens wat, op het vlak van handtastelijkheden bedoel ik? Gravend in mijn lange ambtenarengeheugen kom ik alleen uit bij Co G. die deuren dichtsmeet en wel eens een schop onder een dameskont verkocht, en bij Jaap van den H. die ooit een collega, Jan R., beiden van grensoverschrijdende wetenschappelijke faam, bij de lurven greep en tegen de muur drukte. Daar is geen politie aan te pas gekomen.

Moeten we hier rouwig om zijn? Niet om die politie maar om het gebrek aan lichamelijk contact? Jazeker. Want je kunt zeggen wat je wilt, maar een lel of een schop is een overzichtelijk signaal. Anders dan de manieren waarop ‘beschaafde’ academici hun ruzies uitvechten. Zeker die met promovendi. Onbereikbaar zijn, halverwege de rit nieuwe eisen stellen en als daar aan voldaan is weer teruggrijpen op de oude, een manuscript een half jaar laten liggen en dan zeggen dat het niet up to date is; wat kun je allemaal niet verzinnen aan hooggeleerde pesterijen? Trouwens, op de Berg kunnen we er ook wat van. Zal ik het daar een volgend keertje over hebben?

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)