Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nieuwe oventjes voor de sloppen in Bangalore

Nieuwe oventjes voor de sloppen in Bangalore

Photographer:Fotograaf: Health in Slums: Project Exhale

Philips en Shell werken mee aan Health in Slums-project

Oventjes die de luchtkwaliteit in Indiase krotten moeten verbeteren: ditmaal zijn ze niet in Nederland bedacht maar samen met de bewoners van de sloppenwijken ontworpen. Het Maastrichtse Health in Slums-project richt nu ook het vizier op de sloppen in Kenia en Bangladesh. Mede om Bill Gates te verleiden.

In 2014 stierven wereldwijd ruim vier miljoen mensen aan luchtvervuiling in huis als gevolg van koken. Onder hen veel kinderen tot vijf jaar, voor wie het risico op longontsteking verdubbelt - “de grootste kindermoordenaar” volgens de WHO. Vrouwen lopen driemaal zo veel risico op de longaandoening COPD. Deze vorm van luchtvervuiling treft de helft van de wereldbevolking, drie miljard mensen, van wie velen in sloppenwijken wonen.

Maastrichtse onderzoekers ijveren al jaren om de luchtkwaliteit in Indiase krotten te verbeteren, al is de aanpak compleet veranderd. Een paar jaar geleden schreven ze een prijsvraag uit voor studenten van de Hogeschool Zuyd, met de opdracht: ontwerp een schoorsteentje van gerecycled materiaal dat niet meer kost dan twee euro. Dit vanuit de gedachte dat je in Nederland iets kunt bedenken en vervolgens in India kunt toepassen. Niet dus.

Het roer is omgegooid: de onderzoekers hebben de krottenbewoners gevraagd naar hun  voorkeuren, en lieten hen met behulp van grote ‘legoblokken’ (zie foto) hun ideale oven demonstreren. Groot genoeg, niet te zwaar en op hoogte, zodat de vrouwen het vuur eronder in de gaten kunnen houden. Inmiddels liggen er verschillende prototypes. De oventjes worden komende zomer getest, niet door de bewoners die hebben meegedacht maar door inwoners van andere sloppen in Bangalore. De stad telt 2100 van dit soort wijken.

De test wordt gesubsidieerd door NWO, die afgelopen december twee ton toekende. “Het klinkt weinig”, zegt prof. Onno van Schayck, een van de kartrekkers. “Maar in India kun je daar een hoop mee doen. De subsidie sluit aan bij het topsectorenbeleid en vereist deelname van een bedrijf. In ons geval stelt Philips mankracht ter beschikking waaronder technisch ingenieurs. Die gaan samen met een Indiaas designbureau de uiteindelijke oventjes ontwerpen.”

Wereldbank

Het prototype werkt als een zogeheten rocket stove, zegt Van Schayck, zo geconstrueerd dat een goede trek zorgt voor een efficiënte verbranding. Dat is cruciaal want het vermindert de schadelijke stoffen in de rook. Hierbij zal Shell een steentje bijdragen, zegt Van Schayck: “Shell verplaatst zijn hoofdkantoor in Azië van Kuala Lumpur naar Bangalore en wil helpen. Ik heb een verhaal gehouden voor de medewerkers en ze gaan waarschijnlijk de prototypes in het lab testen op de kwaliteit van de verbranding.”

Niet alleen vanuit het bedrijfsleven maar ook in academische kringen groeit de belangstelling. Een half jaar geleden werd Van Schayck gebeld door een hoogleraar in Harvard. Of hij zitting wilde nemen in de zogeheten Commission on Pollution, Health and Development in New York. Niet de minste club: er zitten voormalige regeringsleiders in, ministers en gezaghebbende wetenschappers onder wie een Nobelprijswinnaar. De commissie is op touw gezet door vakblad The Lancet en wordt gesteund door de VN en de Wereldbank. Het doel: een rapport schrijven voor beleidsmakers om vervuiling onder de aandacht te brengen en tegen te gaan. Het lijkt Van Schayck niet zo’n rapport dat diep in een la verdwijnt. The Lancet gaat er in ieder geval over publiceren.

Dengue

“Zelf zijn we nu bezig met een aanvraag voor de Bill Gates Foundation. We hebben laatst met ze gesproken. Ze zijn zeer geïnteresseerd, ook omdat wij de enigen zijn die de luchtkwaliteit in krotten aanpakken. Wel stellen ze één voorwaarde: het moet op meerdere plekken in de wereld toepasbaar zijn. We hebben contacten met onderzoekers die in sloppen in Nairobi en Bangladesh werken en wellicht doen we ook andere plaatsen in India aan. De ovens moeten uiteindelijk ter plekke worden geproduceerd, zodat de lokale economie ervan profiteert.”

Het zogenoemde Health in Slums-project heeft vorig najaar vertraging opgelopen door overstromingen. “Dat was dramatisch”, zegt Van Schayck. “De oventjes kwamen even op het tweede plan. Hele krottenwijken stonden blank, wat uitbraken van ziekten als dengue en malaria veroorzaakte. We hebben gezorgd dat er medische hulp kwam vanuit ziekenhuizen. Onze eigen medewerkers waren ook ziek. Zuyd Hogeschool wil zo mogelijk gaan kijken of het water misschien beter weggeleid kan worden.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)