Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Slow down

Slow down

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Romy (22): “Ik overweeg een tweede master te volgen om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Om dezelfde reden zit ik in het bestuur van een vereniging. Mijn studie financier ik met een baantje. Ik ben bekaf en vraag me af hoe lang ik dit vol houd. Heb ik een keuze?”

 

Ingrid: “Slow down”, zingt Douwe Bob. De singer-songwriter noemt het liedje, waarmee hij ons land gaat vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, een protestlied. Het zou een aanklacht zijn tegen onze prestatiemaatschappij. Een daad naar mijn hart. Overal wordt inzet uitgedrukt in maat en getal. Op scholen zijn er rapportcijfers en CITO-scores, op universiteiten toetscijfers. In de gezondheidszorg zijn er cliënttevredenheidscijfers, in de commerciële sector verkoopcijfers, in The Voice of Holland draaien stoelen al dan niet om en ga zo maar door. Presteren is wat ons te doen staat en daarbij is goed niet goed genoeg. Dit is de boodschap die we keer op keer krijgen. Het voedt ons idee niet goed genoeg te zijn. Deze overtuiging is als olie voor onze prestatiemotor. We jagen en knallen totdat we onderuit gaan. De kans dat dat gebeurt, is groot, simpelweg omdat we het tempo waarin we jagen niet volhouden. Het toerental van onze motor stijgt, totdat de motor oververhit raakt en het opgeeft.

Trouw zijn aan jezelf is het grootste geschenk dat je jezelf kunt geven. Maar stoppen met jagen en uit de prestatietredmolen stappen, terwijl anderen blijven doorrennen, vraagt moed. “Er is lef voor nodig om nu student te zijn”, kopte Observant onlangs. Precies. Echter, ook na je studententijd blijft moed nodig om goed voor jezelf te kunnen zorgen en niet mee te blijven rennen in die molen.

“Het is een vreemde paradox: ik kan mezelf pas veranderen wanneer ik mezelf volledig accepteer zoals ik ben”, luiden de woorden van de Amerikaanse psycholoog en psychotherapeut Carl Rogers. Wat doe jij als je jezelf volledig zou accepteren en jezelf goed zou vinden zoals je bent? Zou je dan kiezen voor die tweede master en voor die bestuursfunctie? Begrijp me niet verkeerd. Acceptatie is niet hetzelfde als berusting en passiviteit. Zo zul je nu en later waarschijnlijk geld nodig hebben om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Maar hoe zit het met die bestuursfunctie? Word je eigen beste vriend en verzamel al je moed om te stoppen met jagen en terug te schakelen naar een lagere versnelling. Volg dus het advies van Douwe Bob op en slow down

Ingrid Candel     

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)