Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Lotte Asveld: "Je voelde: hier was men bezig met iets bijzonders"

Lotte Asveld: "Je voelde: hier was men bezig met iets bijzonders" Lotte Asveld: "Je voelde: hier was men bezig met iets bijzonders"

Photographer:Fotograaf: Eigen foto Lotte Asveld/ illustratie Janneke Swinkels

40 jaar in 2016

Dit academisch jaar wordt de Universiteit Maastricht veertig. In deze serie vertellen oud-studenten - die net als de universiteit in 1976 het levenslicht zagen – hoe ze in Maastricht terecht kwamen en welke herinneringen ze hebben aan docenten, de faculteit en het studentenleven. Vandaag: Lotte Asveld.

Studie: Ik kwam met de trein naar de open dag, alleen, dat deed je in die tijd. Ik weet niet of ik daarvoor ook in Maastricht was geweest, maar ik vond het meteen een prachtige stad. De UM had bovendien de perfecte combinatie van culturele studies gecombineerd met wetenschap en technologie. CWS bestond pas vier jaar, er heerste in het mooie, oude gebouw aan de Kapoenstraat een pionierssfeer. Je voelde: hier was men bezig met iets bijzonders.

Docent: Wiebe Bijker, hij was mijn scriptiebegeleider. Ik vond zijn theorieën heel boeiend en interessant, ik was onder de indruk van zijn manier van kijken naar ontwikkelingen in de technologie. Toen ik later bij de TU Delft ging solliciteren hoorde ik: ‘O, jij bent afgestudeerd bij Wiebe Bijker. Da’s toch allemaal onzin wat hij vertelt.’ [Grinnikend] Zij zijn in Delft later wel bijgedraaid, er is nu veel meer kruisbestuiving.

Plaats: De Pietersberg met zijn grotten en afgravingen. We zaten daar vaker met vrienden, hielden er feestjes. Beetje zingen, kampvuurtje, en natuurlijk zuipen. Soms had iemand een muziekinstallatie bij zich. Nee, we hebben nooit klachten van de buren gehad, zo hard stond de muziek niet.

Anekdote: Het was in ons tweede jaar. Een vriend stelde voor om te gaan liften naar Praag, een stad waar hij vaak kwam. Ik vroeg: ‘Wanneer? Hij: ‘Morgen!’ Die vrijheid, dat hoort voor mij bij studeren. We hadden geluk, de volgende avond waren we in Praag. Daar sliepen we vijf dagen op een stapel dozen bij een vriend van mijn vriend. Het was hartje winter, ijskoud, er lag wel een meter sneeuw. Op de terugweg werden we ondervraagd door Duitse douaniers die ons een stel verdachte hippies vonden. Ik was een beetje zenuwachtig want ik had een stukje hasj in mijn onderkleding verborgen, maar omdat we lief lachten mochten we de grens over lopen zonder gefouilleerd te worden.

-> Lotte Asveld, geboren op 20 november 1976 in Eindhoven, studeerde van 1995 tot 2001 cultuur- en wetenschapsstudies. Zij is nu universitair docent biotechnologie en samenleving aan de Technische Universiteit Delft (waar ze in 2007 ook promoveerde), woont in Oegstgeest, is getrouwd met Donald Pols (ook alumnus UM, nu directeur Milieudefensie), samen hebben ze twee zoons (acht en twee) en een dochter (zes).

Het Alumni Office van de Universiteit Maastricht staat Observant bij in de zoektocht naar veertigjarigen. Dit bureau, gevestigd in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, onderhoudt contacten met alumni, organiseert lezingen in binnen- en buitenland, workshops en borrels. De UM Star Lectures, gegeven door hoogleraren uit Maastricht, vormen de vaste kern van de evenementen. In januari vond de eerste editie van de UM Star Lectures plaats: twaalf professoren startten simultaan in twaalf steden (Nederland, België, Duitsland en Groot- Brittannië) een lezing.
Het alumnibureau krijgt bij de organisatie van evenementen hulp van vrijwillige alumni-comités. Denise Villerius, alumni officer: “Goede relaties beginnen met contact onderhouden; daarom vragen we onze alumni ons op de hoogte te houden van waar zij wonen en waar ze werken.”

www.maastrichtuniversity.nl/alumni

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)