Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Hildegard Schneider doet het goed, maar ik wil haar niet kwijt als decaan”

“Hildegard Schneider doet het goed, maar ik wil haar niet kwijt als decaan”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Wie moet rector Luc Soete opvolgen?

Rector magnificus Luc Soete vertrekt. Op 1 september begint zijn opvolger. Wie moet dat worden? En wat moet hij/zij vooral gaan doen? Observant vraagt het de komende weken aan studenten en staf.

Louis Berkvens, bijzonder hoogleraar rechtsgeschiedenis en oud-voorzitter van de Universiteitsraad: De nieuwe rector moet “een bevlogen, intellectuele hoogvlieger zijn, dienstbaar en iemand die de UM over de volle breedte kan vertegenwoordigen. We hebben een enorm medisch cluster in Randwyck en een aantal vrij kleine maar zeker niet onbelangrijke faculteiten in de binnenstad. De nieuwe rector moet oog hebben voor die diversiteit.” Daarom moet het volgens Berkvens iemand zijn die over de grenzen van zijn of haar eigen vakgebied heen kan kijken.
Binnenstad of Randwyck? Berkvens heeft geen sterke voorkeur, “maar als ik kijk naar het college van bestuur met Martin Paul als krachtige bestuurder uit Randwyck dan denk ik dat het goed is als er een sterke wetenschapper uit de binnenstad tegenover zit. Bij voorkeur een vrouw, gezien het nog altijd te lage aantal vrouwelijke hoogleraren aan deze universiteit. Namen vind ik lastig. Hildegard Schneider, onze eigen decaan, doet het heel goed, ze is bevlogen en breed geïnteresseerd. Maar ik zou haar natuurlijk niet graag kwijt willen als decaan.”
Berkvens vindt dat de nieuwe rector meer zijn gezicht moet laten zien in Den Haag en Brussel, bij de belangrijke instanties die onderwijs en onderzoek financieren. “Subsidies van NWO en Europese fondsen zijn toch onze zwakkere punten.”
Berkvens houdt vast aan de traditie van een driekoppig college, hoewel hij denkt dat Martin Paul de rol van voorzitter én rector uitstekend kan combineren, zoals oud-rector Arie Nieuwenhuijzen Kruseman twee weken geleden in deze rubriek suggereerde. “Misschien moet Kruseman nog een keer rector worden”, grapt hij. “Hij was een bevlogen rector magnificus.”
Een vicerector onderwijs in het college van bestuur is Berkvens een brug te ver. “Ik heb überhaupt weinig begrip voor de keuze voor zo’n functie. Het is een testimonium paupertatis. Niets tegen de persoon Harm Hospers, maar onderwijs hoort thuis bij de rector.”


Philip Vergauwen, decaan van de School of Business and Economics: “Ik vind het tijd voor een vrouwelijke rector. Hoe je het ook wendt of keert, vrouwen hebben vaak net een andere kijk op zaken. Vaak verfrissend, nieuw en alomvattend. Zij komen vaak met oplossingen en visies waar mannen niet aan hebben gedacht. Heel inspirerend. Het gaat me niet om beter of slechter, het gaat me om anders. Wat dat betreft ben ik ook voorstander van meer mensen uit andere culturen aan de top.
“We hebben meer dan genoeg vrouwelijk talent in huis, al kan ik niet het hele wetenschappelijk veld overzien. Bij ons hebben we uiteraard Mariëlle Heijltjes, al zou ik haar niet graag zien gaan. We hebben haar zelf hard nodig. Kijk ik naar psychologie, dan denk ik bijvoorbeeld aan Anita Jansen. Ik hoor alleen maar goeie dingen over haar. Er zitten daar ongetwijfeld veel meer goede vrouwen, net als bij de FHML. Alleen ken ik die onvoldoende. Heb je het over rechten dan denk ik aan Hildegard Schneider. Maar ook daar zitten ongetwijfeld veel meer geschikte kandidaten, maar Hildegard ken ik het beste.”
De nieuwe rector zou landelijk moeten pleiten voor meer diversiteit in onderwijs en onderzoek, vindt Vergauwen. “Diversiteit zou dé kwaliteit en kracht van de Nederlandse universiteiten kunnen worden. Maar durven we als universiteit een ander onderwijssysteem in te voeren dan onze zusterinstellingen? Zakken we dan in de rankings? Wat als ‘onze’ innovatie niet of nog niet aanslaat? Wanneer is je onderwijs goed? Als we studenten afleveren die zich uit de naad werken voor hoge cijfers? Of als we experimenten niet uit de weg gaan?
“Durven we het aan om fundamenteel onderzoek te stimuleren zonder de garantie van toppublicaties in tijdschriften die gedomineerd worden door redactieleden die vooral graag hun eigen werk geciteerd zien, waardoor het onderzoek erg mainstream wordt?”
“De nieuwe rector moet een topwetenschapster zijn die de zuivere academische waarden van onze universiteit moet uitdragen.” Hij wordt zelf ook genoemd als mogelijke opvolger van Luc Soete. “Ik? Nee, dat zou ik niet doen. Ik heb binnen SBE nog een hele taak liggen. En eerlijk gezegd is het rectorschap niets voor mij: ik wil dicht bij het dagdagelijkse onderwijs en onderzoek staan, ik ben graag dichter bij het veld en bij de studenten. En by the way: ik zou geen goede kandidaat zijn. Ik ben én geen vrouw, én geen topwetenschapper.”

Wendy Degens, Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)