Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Op je sloffen van bar naar bed

Op je sloffen van bar naar bed

Photographer:Fotograaf: Luca Soudant

Oost, West, thuis best

“Na een gezellige verenigingsavond hoef ik alleen maar naar boven te lopen om mijn bedje in te kunnen duiken”, glimlacht Janneke Schouten (19), tweedejaars gezondheidswetenschappen. In het pand van Lux ad Mosam loopt ze na een avondje in de sociëteitsbar op haar sloffen via allerlei gangetjes en trapjes naar haar zolderkamer.  

“Op zolder wonen is ook nog eens goed voor je conditie”, lacht Schouten als ze voor haar deur staat. Haar kamer aan de Bogaardenstraat heeft mintgroene en grijze tinten. Vanuit het raam kun je het Sphinxgebouw van het laatste beetje zon zien genieten en in de verte, aan de grens met België, draaien de wieken van de windmolens langzaam met de wind mee.

Schoutens kamer is onderdeel van het woonhuis boven de sociëteit van Lux ad Mosam, de Christelijke studentenvereniging in Maastricht. Onder één helft van het puntdak kan Schouten zich terugtrekken van het drukke sociale leven in de vereniging. “In dit huis wonen elf van de zestig leden. Het contact is intensief. Er zit altijd wel iemand in de woonkamer en het is er ook heel gehorig. Hierboven heb ik echt mijn eigen plekje, voor als ik wil studeren of rustig wil lezen aan het bureau of op de bank. Het is er helemaal stil.

Naast borrels, feesten en lezingen zijn er ook ‘kringen’ binnen Lux ad Mosam. Schouten is voorzitter zo’n kring. “Kringen zijn vaste groepjes mensen waarmee je één keer in de twee weken eet. Daarna doe je dan bijvoorbeeld een bijbelstudie of debatteer je over filosofische en maatschappelijke kwesties. Ik leid gesprekken in zo’n kring en organiseer avonden. Gisteren hebben we bijvoorbeeld met vijf mensen een documentaire gekeken die ik had uitgekozen”, legt Schouten uit.

Zou er onverhoopt zijn ingebroken op mijn kamer, dan hoop ik met heel mijn hart dat het boek In Alle Redelijkheid is blijven liggen, want daar hecht ik veel persoonlijke waarde aan. Het gaat over de sceptische vragen die je kunt stellen binnen het christendom. Ik heb het van mijn broer gekregen.” Familie en vrienden betekenen veel voor Schouten en dat is ook te zien aan de foto’s boven haar bed. Elk weekend gaat ze terug naar huis in Noord-Brabant, mits ze verplichtingen heeft in Maastricht. “Misschien ben ik daar wel anders in dan andere studenten: ik ben toch nog erg gehecht aan mijn thuis en ga daar veel naar toe. Dat zie ik anderen minder doen. ”

Hoewel ze hier redelijk ver van huis zit, brengt Schoutens manier van leven toch nog een soort familiegevoel met zich mee. “Omdat ik de mensen van de vereniging allemaal ken – de één natuurlijk beter dan de ander – voelt het bijna als een soort familie. Het geeft geborgenheid, een gevoel van saamhorigheid.”

Luca Soudant

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)