Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Mijn recht op meldonium

Mijn recht op meldonium

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Op 1 januari 2016 plaatste de internationale dopingautoriteit meldonium op de lijst van verboden middelen. Een geneesmiddel dat in geval van hartfalen het uithoudings- en herstelvermogen bevordert. In korte tijd werden meer dan dertig topatleten, voornamelijk Russen, betrapt op het gebruik er van. De zondaars kwamen uit zeer verscheiden sporten. Dat wijst erop dat deze jonge gezonde mensen het middel geen specifieke, direct prestatie verhogende effecten toeschreven. In een aantal publicaties wordt ook gesuggereerd dat in Rusland en omstreken meldonium dezelfde functie heeft als in Nederland paracetamol. De goedkope pijnstiller voor elk ongemak.

Moderne geneeskunde is zoals het heet evidence-based. Er dient een bewijs te zijn dat een geneesmiddel helpt en dat het geen schade berokkent. Ik heb volgens modern gebruik op internet opgezocht wat er bekend is over meldonium. In 1990 is er al onderzoek geweest naar het medicijn. Alles overziende kan men aannemen dat het middel werkt voor de bedoelde categorie patiënten. De Letse producent voegt daaraan toe dat de werking alleen geldt voor patiënten met hartfalen. Voor gezonde harten geldt de werking niet. Hiermee raken we de kern van deze kwestie. Gaan de toppers van meldonium harder schaatsen, beter tennissen, beter volleyballen, of lijden zij fysieke schade? Daarvoor bestaat geen pertinent en robuust bewijs uit onderzoek. Ook onze UM-deskundige Harm Kuipers heeft zulks vorige week in de krant gezet. Zolang dat bewijs er niet is, lijkt mij het verbod op zijn minst prematuur. Zo ‘gezond’ is topsport, met zijn uitgekiend regiem, nou ook weer niet!

Sinds 2004 ben ik officieel toegetreden tot de categorie van hartpatiënten. Van de behandelend artsen krijg ik meestal complimenten dat ik goed mijn best doe door naast het slikken van een handjevol pillen veel te fietsen en te wandelen. Vorig jaar moest ik een nieuwe fiets kopen. Misschien de laatste, want een degelijke Batavus. Ik koos bewust tegen de aanschaf van een e-bike. Mijn vraag is nu, kan ik misschien meldonium krijgen. Ik heb het nodig. Vaak word ik schaamteloos aan de kant gezet door medebejaarden met opgevoerde e-bikes, gezette dames op scooters, druktemakers op bromfietsen en studenten op van wielen voorzien oud roest. Ik denk dat meldonium mijn prestatie en weerbaarheid kan verhogen. Ik zie ook mogelijkheden voor een dubbelblind experiment voor bejaarde hartpatiënt/fietsers met en zonder meldonium. Met paracetamol red ik het niet.

Hans Philipsen

 

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: