Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Al houd ik van mijn man, ik ben verliefd op mijn vader. Voor hem ben ik altijd een prinses”

“Al houd ik van mijn man, ik ben verliefd op mijn vader. Voor hem ben ik altijd een prinses”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Suzan Khalaf Begermani (Tirbespi, Syrië, 1982)/ masterstudent Mental Health en vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Nederland/ getrouwd, twee kinderen (Pery van twaalf, Diar van tien)/ Landgraaf

Ik kom uit… West-Koerdistan, in het noordoosten van Syrië. Nadat mijn man om politieke redenen was gevlucht, kwam ik via de wet gezinshereniging op de trouwdag van Willem-Alexander en Maxima naar Nederland. Onderweg naar huis was de ceremonie op alle tankstations op grote schermen te volgen. Het is nu veertien jaar geleden.
Oudste student van de klas. Studeren kent geen leeftijd. Mijn vader is landbouwingenieur, thuis was er veel aandacht voor kennis. Ik was in Syrië net aan een studie geografie begonnen, toen ik naar Nederland kon vertrekken. Op mijn 26e heb ik een jaar mbo gedaan en daarna de hbo-propedeuse maatschappelijk werk. Docenten moedigden me aan om een universitaire studie te gaan volgen. Ik aarzelde, ik was moeder van twee kinderen en vond de Nederlandse taal nog lastig, maar in 2011 begon ik toch aan gezondheidswetenschappen.
Is het gewoon dat vrouwen uit jullie cultuur studeren? Het is niet gek om als vrouw te studeren, maar voor mij komt het gezin wel op de eerste plaats. Mijn man heeft een voltijdbaan als eigenaar van een kapperszaak, waardoor ik soms alleen in het ouderschap sta. Hij helpt als hij tijd heeft. Gelukkig staat hij achter mijn keuze om te studeren.
Thee of koffie? Thee. In Syrië dronken we dat altijd. Mijn moeder vond koffie ongezond. Thuis drink ik het alleen als de buurvrouw langskomt, het hoort bij de Nederlandse gezelligheid [lacht]. Ik kook Koerdisch, maar mijn buurvrouw gaat me nog leren hoe je stamppot maakt.
Ik haal rust uit… mijn gezin en familie. Mijn ouders wonen nog steeds in Syrië, dichtbij de Turkse grens. De mobiele netwerken doen het daar al lang niet meer: als er bereik is bellen we via het Turkse netwerk. Ik voel me schuldig als ik hier met mijn kinderen speel, terwijl het daar zo onzeker is. Elke ochtend vraag ik me af welke stad er verwoest wordt, wie vandaag dood gaat. Als het goed gaat met mijn gezin en met mijn land, dan gaat het goed met mij.
Grote liefde? ‘Voor een meisje is de vader altijd de eerste en grootste liefde,’ luidt een Arabisch gezegde. Al houd ik van mijn man, ik ben verliefd op mijn vader. Een familieband gaat niet voorbij: voor hem ben ik altijd een prinses.
Welke les geef je je kinderen mee? Respectvol en liefdevol met anderen omgaan, hard werken en behulpzaam zijn: de goede waarden van de Nederlandse en Koerdische cultuur. Ook de Nederlandse directheid? [Denkt even na] Je mag direct zijn, maar je moet er de ander niet mee kwetsen. Mijn islamitische grootouders leerden me dat waarden en normen een ander geen pijn mogen doen. Geloof is iets tussen jou en God, het mag niet tussen jou en de ander komen te staan. We bidden thuis en ik vertel de kinderen over de feestdagen. Ze mogen trots zijn op hun afkomst. Diar noemt zichzelf ‘half half’: voor de helft Nederlands en de andere helft Koerdisch.
Effectievere behandeling van geestelijke stoornissen is nodig. Ja. In Syrië is minder aandacht voor de geestelijke gezondheidszorg, de zorg is minimaal, zeker als je wat verder van de steden af woont. Kijk je nu naar het geweld, dan kun je stellen dat de leiders zelf geestelijk gestoord zijn. Als de situatie stabieler is, wil ik graag in de vakanties terug om daar vrijwilligershulp te bieden.
Wanneer word je humeurig? Als ik veel dingen binnen weinig tijd moet afronden.
Mijn zus is mijn beste vriendin. Absoluut, en een tweede moeder. Ieman is vier jaar ouder dan ik en woont in de buurt van Berlijn. Ik kan alles tegen haar zeggen, het is alsof je voor de spiegel staat en tegen jezelf aanpraat. Ze is liefdevol en vraagt niets terug. Als ik iets beter kan doen, zegt ze het. Mijn dochter is trouwens ook mijn beste vriendin. Als Pery zegt, ‘je kunt het, mam!’, dan zijn dat toverwoorden.
Ik krijg energie van… Door mijn studie heb ik minder tijd om te ontspannen, maar ik vind het heerlijk om op de bank te liggen en klassieke muziek te luisteren. De afgelopen jaren heb ik veel te weinig geslapen, dus nu ben ik al heel blij met voldoende uren slaap.
Favoriete boek? Momenteel ben ik bezig in Peales Sex en moraal, op aanraden van mijn stagebegeleider. Het is een pleidooi tegen onbegrensde seksuele vrijheid. Misschien ouderwets, maar ik ben het er mee eens. Seks hoort in het huwelijk. Zo verschilt het standpunt van een moslima niet veel van een katholiek.
Je mag me in dialect aanspreken. Sinds ik stage loop bij de psychologenpraktijk Welten in Heerlen mag het! Cliënten willen soms alleen dialect praten, dus alle varianten in de omgeving van Heerlen en Maastricht ken ik inmiddels. Behalve het Kerkraads.
Ik neem mijn kinderen mee naar het museum. We willen alle beroemde plekken in de wereld langs. Zo zijn we met z’n vieren al bij de Eiffeltoren, de Big Ben en de Blauwe Moskee in Istanbul geweest. Als Pery en Diar deze plekken dan later nog eens bezoeken, is hun eerste herinnering altijd met ons. De volgende bestemming? Misschien wel Berlijn, als het geld het toelaat.
Familie is voor mij… Toen ik in 2014 mijn bachelordiploma haalde, leek het alsof iedereen van de familie was geslaagd, zo feestelijk was het voor ons allemaal. Als iemand een moeilijke tijd doormaakt dan leven we met elkaar mee en zoeken we naar oplossingen. De Nederlandse familiecultuur is anders. Hier bezoek je elkaars verjaardagen en help je elkaar, maar soms hoor ik dat er ook geen contact meer is. Het lijkt wat meer op ‘voor-wat-hoort-wat’.
Je ideale ochtend? Fit opstaan, gezellig aan de ontbijttafel, muziek luisteren en samen spelletjes doen. Als het mooi weer is, fiets ik met de kinderen naar de hoge trappen op de Wilhelminaberg, daar kun je over heel Landgraaf uitkijken.

Jeanine van den Bosch

Tags:

CommentsReacties

2016-06-16: Donald
Prachtig !!!

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)