Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Al vanaf mijn vijftiende verzamel ik spulletjes”

“Al vanaf mijn vijftiende verzamel ik spulletjes”

Photographer:Fotograaf: Anouk Pouwelse

Oost, West, thuis best
  • Oppervlakte: 20m2
  • Huur: €370 (“Maar ik krijg €70 terug van de huursubsidie)
  • Wijk: Heugem

“Het is knus en gezellig, echt mijn plekje.” Aafke Uilhoorn, die geneeskunde én gezondheidswetenschappen studeert, is best trots op het thuis dat ze voor zichzelf gecreëerd heeft. Haar ca. 20 m2 grote kamer is zo ingedeeld dat het een woonkamer lijkt, compleet met salontafeltje met een thee-setje erop en een muziekinstallatie waar ze haar verzameling cd’s op kan afspelen. “Ik hou van ‘echte’ muziek, niet uit een computer. Het liefste wil ik hier ook een platenspeler.”

Het salontafeltje komt van een overleden oudtante, het dekentje aan de muur was eigenlijk voor haar broertje gemaakt (“maar hij vond het niet leuk”) en de gitaar was vroeger van haar vader. “Hij gebruikt hem niet meer en het leek me wel leuk om gitaar te leren spelen. Helaas staat hij er nu vooral voor de sier.” Haar bed is tevens een bank, aangekleed met enkele kussentjes. Ernaast hangt een oude landkaart, “Op mijn vijftiende wist ik al dat ik op kamers wilde, en sindsdien ben ik dingetjes gaan verzamelen voor wanneer het zo ver zou zijn.”

Wanneer ze niet in haar kamer is, kun je Uilhoorn vinden bij Lux ad Mosam, de christelijke studentenvereniging of bij Tiburón, de studentenzwemvereniging. Aan de muur hangt een waslijn vol met foto’s van al haar belevenissen. Bijvoorbeeld van het festival waar ze afgelopen zomer met vriendinnen was. Nieuwe foto’s hangt de 21-jarige studente gewoon over de oude heen. “Ik vind het leuk om af en toe aan die momenten herinnerd te worden.”

Uilhoorn woont al sinds augustus 2012 in deze kamer, en is dan ook één van de oudste bewoonsters van het huis. “De meeste mensen verhuizen na een jaar naar de binnenstad, ze vinden Heugem te ver weg.” Met haar huisgenoten heeft ze goed contact, de deuren staan open. Ze deelt de keuken en de badkamer met drie andere bewoners op de begane grond. Soms zijn er kleine ruzietjes, over het schoonmaken bijvoorbeeld. “Vaak ben ik degene die er dan iets over zegt want ik vind het belangrijk dat het huis schoon blijft. Eigenlijk ben ik een beetje de huismoeder, haha.”

 Verder heeft iedere kamer nog een grote kast op de gang. “Ik gebruik ‘m als inloopkledingkast.” Voor dit alles betaalt ze €370,- per maand, maar doordat ze huurtoeslag krijgt komt hier ook weer €70,- van terug. “Soms twijfel ik of een kamer in het centrum toch niet fijner zou zijn, maar nu is mijn kamer heel dicht bij de universiteit, wat toch wel erg handig is.”

Anouk Pouwelse

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)