Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Hij heeft een heel vakgebied opengelegd”

“Hij heeft een heel vakgebied opengelegd”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/Simone Golob

Mireille Sthijns geïnspireerd door Arne Holmgren

“Als ik verder heb gekeken dan een ander, dan komt dat alleen omdat ik op de schouders van reuzen kon staan.” Dixit Isaac Newton. De reus in het vakgebied van promovendus Mireille Sthijns is de Zweed Arne Holmgren, de hoogleraar biochemie die altijd zijn tackel mee naar zijn werk neemt.

Precies een jaar geleden is Sthijns (25) de Zweed gaan opzoeken in het Karolinska Instituut in Stockholm waar hij al vanaf 1968 werkt. “Op de eerste dag was er een presentatie waar ik ook voor was uitgenodigd. Toen ik ging zitten, kwam er gelijk een medewerker naar me toe. Of ik misschien ergens anders wilde gaan zitten want op deze stoel, ergens in het midden van het zaaltje, zat Holmgren altijd. Nee, er zat geen naamplaatje op.”

Sthijns, promovendus bij de afdeling farmacologie & toxicologie, houdt zich bezig met ‘oxidatieve stress’ oftewel de schade die vrije radicalen in het lichaam aanrichten aan cellen en het DNA. Deze reactieve moleculen ontstaan voortdurend in cellen als gevolg van de suikerverbranding. Het lichaam kan zichzelf hiertegen beschermen en het is Arne Holmgren geweest die deze protectiesystemen in de jaren zestig en zeventig heeft ontdekt en uitgewerkt.

“Hij staat bekend als een redox-pionier, waarbij redox een samentrekking is van reduction en oxidation. Hij heeft een enorme lijst met prijzen op zijn naam, De Nobelprijs zit daar niet bij. Hij heeft wel in het comité gezeten dat de Nobelprijs voor de geneeskunde toekent. Belangrijker is dat zijn ontdekking een heel vakgebied heeft ontsloten dat nog min of meer in de kinderschoenen staat. Er valt nog steeds meer te ontdekken dan we al weten, zegt hij zelf.”

Niet alleen de protectiesystemen maar ook antioxidanten in groente en fruit beschermen tegen oxidatie. Sthijns onderzoekt of flavonoïden, antioxidanten die onder andere in uien en appels zitten, de eigen systemen van het lichaam versterken dan wel verzwakken. Daar heeft ze al onderzoek naar gedaan maar ze kan er nog niet veel over zeggen omdat de studie nog niet is gepubliceerd, zegt ze.  De groep van Holmgren bestudeert op dit moment of deze systemen een rol kunnen spelen bij ziekten als kanker, obesitas en diabetes.

Sthijns kende Holmgren alleen van zijn wetenschappelijke artikelen maar in het Karolinska Instituut kwam ze ‘m opeens dagelijks tegen, met zijn tackel vrolijk huppelend aan zijn voeten. “Grappig om te ontdekken dat hij ook maar een mens is. Hij weet heel veel, een wandelende encyclopedie. Hij kan ook kritisch zijn, zoals ik merkte tijdens mijn eindpresentatie in juni. Ik kwam hem in september nog tegen op een congres in Barcelona. Ik had een prijs gewonnen voor een posterpresentatie en hij feliciteerde me daarmee.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)