Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wel de bloemen, niet het onkruid

Wel de bloemen, niet het onkruid

Film: Where to invade next

Make America Great Again.” Zo luidt de slogan van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. De Verenigde Staten zijn niet meer ‘the greatest nation on earth’, helemaal niet volgens documentairemaker Michael Moore, bekend van Bowling for Columbine en Fahrenheit 9/11. De VS lopen achter op onder meer economisch gebied, gezondheidszorg en wat betreft gelijke rechten voor iedereen. Moore vindt het tijd om in andere landen te zoeken voor oplossingen en doet dat in documentaire Where to invade next.

Moore bezoekt in een soort 'eenmansinvasie' zes landen waarbij hij telkens kijkt naar een aspect waarin dat land in zijn ogen excelleert. Zo laat hij zich in Finland inspireren door het uitstekende onderwijssysteem, waarbij scholieren minder uren in de schoolbanken zitten en ook nog eens minder huiswerk mee naar huis krijgen. In Duitsland is hij onder de indruk van de strikte Duitse scheiding tussen werk en privé. Dat soort oplossingen wil Moore graag naar Amerika brengen. Toch schiet de documentairemaker enigszins zijn eigen doel voorbij. “Ik wil de bloemen meenemen, niet het onkruid”, zegt hij als iemand ook vertelt over problemen in sommige landen. Die negeert Moore volledig.

Een goed voorbeeld daarvan is het door hem bezochte Tunesië, dat in de nasleep van de Arabische Lente een democratie werd. In de nieuwe grondwet van het land staat dat vrouwen gelijk zijn aan mannen. Maar wat Moore niet meldt is dat de gelijke rechten niet gelden voor de zwarte minderheid van het land, die nog altijd onderdrukt wordt.

Vervelend is dat Moore bij zo ongeveer elke oplossing constateert dat het een van oorsprong Amerikaans idee betreft. Het land hoeft volgens hem alleen nog maar zijn eigen ideeën uit te voeren.

Zodoende wordt Where to invade next een Amerikaans egodocument, een film die vooral voor Amerikanen interessant is. Tegelijk is die wel erg humoristische. Ook zitten er een paar sterke interviews in. Vooral een gesprek met de vader van een van de slachtoffers van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik is aangrijpend, omdat de vader geen wraakgevoelens koestert.

Jim Pedd is alumnus van Fasos en freelance filmjournalist

 

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)