Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Geef miljard afschaffing basisbeurs aan middelbare scholen”

“Geef miljard afschaffing basisbeurs aan middelbare scholen”

Photographer:Fotograaf: archief Observant

Interview rector Luc Soete in vakblad Thema

MAASTRICHT. Het miljard dat de afschaffing van de basisbeurs oplevert, moet niet naar de universiteiten, maar naar het voortgezet onderwijs. Ook zouden hogescholen veel meer geld moeten krijgen voor praktijkgericht onderzoek en de bestuurders een hoger salaris dan hun universitaire collega’s. Dat zegt rector Luc Soete in een interview met het jongste nummer van het vakblad voor hoger onderwijs Thema.

Wil je de kwaliteit van het hoger onderwijs werkelijk vergroten dan moet het bezuinigde miljard van de basisbeurs naar het voortgezet onderwijs. “Als je ziet hoeveel jongens op de leeftijd van vijftien, zestien, zeventien afhaken – ook als ze het talent wel in huis hebben. Dat vind ik echt dramatisch falen.” Investeer daarom daar waar de nood het hoogst is, zegt Soete. Kijk naar de positieve effecten van het kids college en teen college tours van de UM. De jongeren zijn “wildenthousiast” over het programma – in kleine groepen - dat een mengeling is van psychologie, politieke wetenschap en sociologie. “Eindelijk wordt er naar ze geluisterd, eindelijk tellen ze mee”, vertelt Soete die toegeeft dat de UM dit soort activiteiten uiteraard ontwikkelt om meer studenten binnen te halen. “Natuurlijk, maar het geeft toch te denken. Zeker als je bedenkt wat daarvan het economisch effect zou kunnen zijn: veel meer kinderen zouden warmlopen voor chemie, voor natuurkunde, voor noem maar op. Zo maak je het hoger onderwijs beter zonder dat je er geld in stopt.” Om te concluderen: “Wat ik zeg druist in tegen die hele hoger onderwijslobby, maar zo zie ik het.”

Soete pleit er in het interview bovendien voor dat meer onderzoeksgeld naar de hogescholen gaat. “Het is misschien grappig dat ik dit als rector zeg, maar NWO (nationale onderzoeksfinancier, red.) zou zich wat mij betreft werkelijk moeten openstellen voor het hoger beroepsonderwijs. Deze aanbeveling deden wij ook in het AWTI-rapport (Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie, rapport verscheen afgelopen juni, red.), en die viel slecht bij de universiteiten.” Dan: “Wil onderzoek werkelijk voeding kunnen geven aan het beroepsonderwijs, dan zou het aantal lectoren moeten vermenigvuldigen met een factor tien of twintig.”

Ook gunt hij bestuurders aan de hogeschool een hoger salaris dan de wo-bestuurders. Het hbo moet immers niet alleen een onderzoekscomponent uitbouwen, maar heeft ook te maken met een andere groep jongeren bij wie de motivatie veel moeilijker ligt.  “Wij hebben het toch relatief gemakkelijk – zeker gezien de middelen die wij krijgen.”

De huidige roep om meer excellentie noemt hij “krankzinnig”. De Nederlandse universiteiten hebben een uitstekende reputatie in het buitenland, “ze behoren tot de beste van de wereld.” Dat is in geen enkele ander land zo, zegt Soete. In België bijvoorbeeld springen twee van de vijf universiteiten eruit: Leuven en Gent. De echte uitdaging in Nederland ligt niet bij het streven naar excellentie, “maar in de noden en de behoeften aan de andere kant”.

 

 

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)