Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verlengd bsa psychologie mogelijk uitgesteld

MAASTRICHT. De faculteitsraad van psychologie wil geen verlengd bindend studieadvies (bsa) zoals dat nu wordt voorgesteld door het bestuur.

Er bestaat al een bindend studieadvies voor eerstejaars psychologie, zij moeten 42 van de 60 studiepunten halen om door te mogen naar het tweede jaar. Het verlengde bsa zou studenten verplichten binnen twee jaar al hun eerstejaarsvakken af te ronden, anders moeten ze stoppen met de studie. De F-raad noemde dit tijdens de vergadering afgelopen donderdag oneerlijk, contraproductief en moeilijk te verantwoorden. De examencommissie en raadsleden gaan om tafel zitten om te zien onder welke voorwaarden de raad wél met het verlengde bsa kan instemmen. Dit heeft mogelijk tot gevolg dat de invoering een jaar wordt uitgesteld.

“We vrezen dat studenten alles uit de kast gaan halen om dat ene openstaande eerstejaarsvak te halen en voor de rest alles uit hun handen laten vallen”, zei WP-raadslid Michael Capalbo. “Dan lopen ze uiteindelijk alleen maar meer vertraging op. Daarbij is het goed denkbaar dat iemand die 75 procent van het eerste jaar en 75 procent van het tweede jaar haalt naar huis moet, terwijl een student die het hele eerste jaar heeft gehaald maar vrijwel niets van het tweede, wel mag blijven. Dat is niet eerlijk. Tot slot begrijpen we dat je ergens een grens moet stellen, maar om mensen die twee jaar tijd en geld hebben geïnvesteerd in een studie alsnog de deur te wijzen, vinden we moeilijk te verantwoorden.”

Volgens Hanneke van Mier, voorzitter van de examencommissie, gaat het in de praktijk vooral om studenten wier studie sowieso al niet goed liep. “Vorig jaar was er één student die inderdaad alleen een eerstejaarsvak niet had gehaald. Voor dit soort individuele gevallen kunnen we een uitzondering maken." Een verlengd bsa moet voorkomen dat studenten vakken uitstellen. “Er zijn nu derde- en vierdejaars die nog steeds een eerstejaarsvak hebben openstaan. Daardoor kunnen ze andere vakken niet volgen – zonder statistiek 1 kun je niet beginnen aan statistiek 2 – wat weer voor vertraging en frustratie zorgt.”

De raad vroeg zich af of er geen andere manieren waren om studenten hierop te wijzen.  Capalbo: “Dit is niet een beetje bijsturen, dit is het hakblok.” Hij suggereerde ook om naar het rendement in jaar twee te kijken in plaats van te focussen op de eerstejaarsvakken. De examencommissie ziet het liefste een strenger bsa in het eerste jaar, meldde Van Mier.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)