Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Eros en Philia

Eros en Philia

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Anoniem (25): “Ik heb gevoelens voor een collega. Hij is echter getrouwd en ook ik heb een relatie, die overigens goed is. Wat moet ik met mijn vlinders?”

Ingrid: Vrijwel iedereen wil het leven delen. In onze cultuur is het gebruikelijk om daarvoor met één ander in zee te gaan. Dat is wat wij normaal vinden. Als we dan de ware hebben gevonden, betekent dat niet dat we geen contact meer hebben met anderen. Sterker nog, we ontmoeten voortdurend nieuwe mensen. Op het werk, in de bus, in de stamkroeg en in de rij voor de kassa van de supermarkt. Tijdens die ontmoetingen kunnen er gevoelens worden aangewakkerd. Als dat irritatie is, dan spuien we daar eens lekker over en proberen we de aanstichter van dat gevoel uit de weg te gaan. Negatieve gevoelens willen we namelijk niet. Maar in het contact met een ander kan er evengoed olie op een intern vuurtje worden gegooid. We voelen dan warmte, genegenheid, liefde en misschien zelfs wel verliefdheid. Meestal wordt het dan wat ingewikkelder. We veroordelen onszelf om deze gevoelens. Vinden het simpelweg not done. Uit schaamte hebben we het er vooral niet over met anderen. Het kan ook zijn dat we ons aan deze gevoelens willen vastklampen. Ze voelen immers zo lekker en van lekker willen we meer. In dat geval stoken we het vuurtje flink op door toevallig op hetzelfde moment op dezelfde plek te zijn, te app-en of misschien zelfs wel een afspraakje te maken.

Ik kan niet weten wat voor jou het beste is, anoniem. Geen idee wat je partner voor jou betekent en of je die relatie op het spel wilt zetten. Wat ik wel weet is dat je er ook voor kunt kiezen om niets te doen. Gevoelens kun je voeden door het contact aan te gaan met degene die ze aanwakkert. Doe je dat niet, dan doven ze uit. De storm gaat liggen of, misschien wel toepasselijker, de zon zal weer voor een tijdje verdwijnen achter de wolken. Koester dus haar warmte die je op dit moment ervaart, zonder dat gevoel koste wat het kost te willen behouden.

De oude Grieken hadden verschillende woorden om liefde te beschrijven. Zo kenden zij Eros en Philia. Eros staat voor hartstocht, begeerte, aantrekkingskracht en passie. Eros kan blind maken en gepaard gaan met verlies van zelfbeheersing. Philia, daarentegen, is dat wat er overblijft als Eros is uitgewerkt. Genegenheid en diepe warmte. Geniet van het bezoek dat Eros jou nu brengt en weet dat hij hoe dan ook weer vertrekt. Sta tegelijkertijd stil bij alles wat Philia jou brengt alvorens je besluit dat op te geven.     

Ingrid Candel

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: