Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Levenswetenschappers trekken bijna zevenhonderd publicaties in

NEDERLAND. Van regelrechte fraude tot stomme vergissingen: tijdschriften in de levenswetenschappen hebben in 2015 bijna zevenhonderd artikelen teruggetrokken. Een jaar eerder waren het er maar vijfhonderd.

Dat meldt Retraction Watch, een weblog dat intrekkingen van wetenschappelijke publicaties op de voet volgt. Een verklaring voor de sterke groei heeft het weblog nog niet kunnen vinden.
De data komen uit PubMed, een database van publicaties in de geneeskunde en levenswetenschappen. Om precies te zijn werden er 684 artikelen ingetrokken: 37 procent meer dan vorig jaar. Ook het aantal errata (oftewel correcties) vloog omhoog van 9,6 duizend naar 12,3 duizend.
Toch raakt dit maar een klein deel van alle PubMed-artikelen. In 2015 werden er ruim 806 duizend gepubliceerd, iets meer dan het jaar ervoor.
Wetenschappelijke tijdschriften trekken sinds de jaren negentig steeds meer artikelen terug, zoals tijdschrift Nature een paar jaar geleden liet zien. Toen ging het in één op de drie gevallen om plagiaat of zelfplagiaat. Bij elf procent was er sprake van fraude en nog eens elf procent werd teruggetrokken omdat de uitkomsten niet te reproduceren waren.

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)